Co vaříte?
jm1 02.04.2016 10:23:32
>> aselle, 02. 04. 2016 09:11:31 …veganský kefír zase nebude…
>> Pohoda, 02. 04. 2016 06:52:05 … při opakovaném kvašení houba už neroste…
>> Brutto, 01. 04. 2016 19:19:38 …Zivocisne mlieko je nutne…
Mleko udajne staci pouzivat jen k periodicke revitalizaci tzv. kefir grains
Brutto 02.04.2016 13:28:09
>> Pohoda, 02. 04. 2016 06:52:05
Skombinoval som mlieko a sladku slahackovu smotanu. Bolo to kremovejsie, ale kedze ja pouzivam dvojdenny cyklus so sekundarnou fermentaciou, mam dost husty kefir aj bez toho :)))
aselle 02.04.2016 15:15:03
>> jm1, 02. 04. 2016 10:23:32
díky, ale moc tomu po pravdě nerozumím, přeložila jsem si to na googlu, neumím anglicky :D pořád mi to tam cpe vodní kefír, voda kefír a vlastně neví, co si pod tím mám představit.
České Budějovice
PaKo 07.04.2016 21:36:00
Hrozná prasárna dneska … takovej dortík jsem si udělal. Inspirace zde https://fitcult.refresher.cz/…lorii-Recept
Těsto – mrkev, 3 vajíčka, ricotta, kakao, skořice, 100% čoko, banán. Náplň – 400g tvaroh, lučina, vajíčko. Bez mouky, bez cukru. Do formy a upéct.
Myslel jsem si, že to budu mít dnes a zítra k večeři a děti s manželkou, že si taky dají. Daly si takovej pidikousek jako zákusek po večeři, zbytek jsem sežral celej sám. K tomu 200 ml. šlehačky, 40%.
max39 07.04.2016 22:07:47
>> PaKo, 07. 04. 2016 21:36:00
Ahoj.
Pouzil si aj tu steviu(alebo pouzivas steviu)??
MAX
České Budějovice
PaKo 08.04.2016 05:54:21
>> max39, 07. 04. 2016 22:07:47
Čau Maxi, nepoužil, ani nepoužívám. Ani nevím proč, nějak mě to neoslovilo. I tak to bylo díky banánu a mrkvi na mě sladký až až.
Stejně tak jsem z toho origo receptu nepoužil ten protein a PrDoPeč, mě tyhle prášky moc neba.
Brutto 08.04.2016 07:44:21
>> PaKo, 07. 04. 2016 21:36:00
Tiez som na to uz kukal, len som rozmyslal, ci nie je potrebne tu mrkvu po
nastruhani vyzmykat. Ja idem dnes robit toto:
Ingrediencie Korpus 5 kusy bielok 150 gramov práškového cukru (medu)
150 gramov strúhaného kokosu 3 polievkové lyžice polohrubej múky
(mandlovej/kokosovej)
cokoladovy krem 250 millilitrov slahackovej smotany 250 millilitrov mlieka 1⁄3 šálka kryštalového cukru (medu) 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (Zlatého klasu) 5 kusy žĺtok 90 gramov masla 200 gramov horkej čokolády
slahacka 360 millilitrov slahackovej smotany 1 kus vanilkový cukor 1 polievková lyžica praskový cukor
Inštrukcie Korpus: Bielka vyšľaháme do polotuha, pridáme práškový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Zľahka k nemu primiešame kokos a na záver preosiatu múku. Hmotu rozotrieme v okrúhlej forme o priemere cca 28 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote cca 180°C cca 30 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Čokoládový krém: Mlieko so šľahačkou dáme zohriať. Tesne pred zovretím vypneme. Žltka vyšľaháme s cukrom zmiešaným so škrobom do hustej peny. Za stáleho miešania k nej pridáme pol šálky horúcej smotany. Žltkovú hmotu za stáleho miešania pridáme k horúcemu mlieku so smotanou a varíme kým dostaneme hustú kašu, stále miešame. Dáme dole z tepla a v kaši necháme roztopiť najprv maslo a potom čokoládu. Miešame kým sa všetka roztopí. Teplý krém rozotrieme na vychladený korpus, necháme chvíľu vychladnúť, potom dáme stuhnúť aspoň na hodinku do chladničky. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom a rozotrieme ju na čokoládový krém. Tortu dáme stuhnúť do chladničky aspoň na štyri hodiny, najlepšie na noc.
Ja viem, to uz nie je uplne ze NSS, ale cela rodina to zboznuje, lebo je to fakt dobra torta.
rudo 08.04.2016 08:28:30
vcera vecera:
sosovica, mrkva, pertrzlen, celer, slanina, cesnak, zazvor a rozne vnatky
cocka, mrkev, petrzel, celer, spek, cesnek, ginger a ruzne bylinky
po uvareni som vacsiu cast prelozil do ineho hrnca na krajsi zajtrajsok a do toho co sa slo jest som namiesal kyslu smotanu
České Budějovice
PaKo 08.04.2016 08:57:45
>> Brutto, 08. 04. 2016 07:44:21
Hmm, popřemýšlím o tom pro moje holky . Ale na mě je ten postup moc komplikovanej, jsem lenoch
Jinak k tomu dotazu ohledně vyždímání mrkve: pokud se to dělá podle toho receptu v odkazu, tzn upéct korpus zvlášť a na něj tvaroh (já ještě přidávám zakysanou), tak vymačkat vodu netřeba, protože se při pečení odpaří. Výsledek pak je, že ten korpus je takovej vlhkej, ale neteče z něj voda.
Včera jsem ale udělal dvě modifikace: přidal jsem ricottu a tu tvarohovou náplň jsem dal na korpus a pekl dohromady. A ejhle, voda z toho pak tekla. Na vině je podle mě, že ten tvaroh znemožnil právě to odpaření.
Takže příští varianta bude s ricottou (mám rád tu výslednou konzistenci), ale tvaroh budu dávat nastudeno až po upečení.
Dětem to taky chutná, berou si to do školy na svačinu, když jim to teda nesním.
Brutto 08.04.2016 10:19:19
>> PaKo, 08. 04. 2016 08:57:45
Dakujem, super skusenosti :) Co sa tyka tej mojej torty, ano vyzera to trochu komplikovanejsie, aj pritom zaser…ehm zaspinis ovela viac riadu, ale vysledok naozaj stoji za to. Akurat tu cokoladu musim kvoli dcere mixovat pol na pol z 83 % a 38 % :)
České Budějovice
PaKo 08.04.2016 16:49:12
>> PaKo, 07. 04. 2016 21:36:00
Tak mi to nedalo a spočítal jsem si čísla k tomu mrkvovému dortíku, který jsem včera spořádal k večeři, je to včetně šlehačky navrch. A vyšlo mi to:
Energie 11.765 kJ, B 119 g, S 106 g, T 213 g
Takže z hlediska poměrů celkem dobrý, akorát sežrat to celý na posezení asi není úplně pro všechny. Ale dá se to .
Praha-Dalejské údolí
oblivion 08.04.2016 18:24:36
>> PaKo, 08. 04. 2016 16:49:12
Můžeš prosím doplnit celkovou hmotnost? (Tedy + voda + popel?)
České Budějovice
PaKo 08.04.2016 18:50:51
>> oblivion, 08. 04. 2016 18:24:36
Mohlo by být takhle? Není to moc přehledné, ale líp se mi to sem nepovedlo dostat. Popř. můžu poslat zprávou v Excelu.
surovina-množ-váha(g)-En kJ – B(g) – S(g) – T(g)
ricotta . 250 g – 250 – 1 893 – 22,50 – 10,00 – 35,00
banán … 1 ks – 120 – 472 – 1,44 – 26,20 – 0,29
mrkev … 300 g – 300 – 540 – 2,28 – 24,66 – 0,54
vejce … 3 ks – 180 – 1 138 – 22,28 – 1,69 – 19,57
datle … 5 ks – 25g – 290 – 0,75 – 18,75 – 0,10
čoko100% 10 g – 10 – 266 – 1,56 – 1,68 – 5,88
kakao … 20 g – 20 – 307 – 3,96 – 1,74 – 4,14
tvaroh … 400 g – 400 – 2 088 – 44,00 – 13,60 –30,00
lučina … 120 g – 120 – 1 355 – 8,76 – 3,00 – 31,20
vejce … 1 ks – 60 – 316 – 7,43 – 0,56 – 6,52
smetana .. 200 ml – 200 – 3 100 – 3,80 – 4,60 – 80,00
CELKEM .....–.. 1 685 g – 11 765 kJ – 118 g – 106 g – 213 g
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 10.04.2016 17:12:50
na obed pecienka s ryzou a jarnou cibulkou
popoludnajsi dezert Mrkvovo-tvarohovy kolacik
- cesto 3 mrkvy, 5PL kokosova muka, 2 vajcia, banan, skorica, kakao, 1PL medu
- 250g mascarpone, 250g jemneho tvarohu, 1/2vanilkoveho lusku, 2PL medu, 1/2 citrona/stava
- posypka 100% cokolada
doma mi to ofrflali ze to nie je sladke…aspon mi viac ostane
České Budějovice
PaKo 10.04.2016 19:48:26
>> ttomino1980, 10. 04. 2016 17:12:50
To vypadá nechutně dobře . Máš štěstí, že nemáme společnou domácnost, to by ses měl co otáčet, aby ti zbylo .
Jinak kokosová mouka … u ní mě odrazuje cena, která připomíná drahotu . Kupuješ ji a nebo zkoušíš samovýrobu doma?
Pokud jde o moji večeři, dnes jsem se pásl na zahradě. Poprvé mi mangold přežil zimu a ty mladé čerstvé lístky … to je lahoda! A k tomu zahradní šťovík.
rudo 10.04.2016 20:18:28
obed : rybacie leco :
cibula, mrkva, mrazene ryby, mrazena zelena fazulka, konzerva paradajok, kysla smotana, ku tomu ryza
vecera : rizoto :
cibula, mrkva, udene maso, slanina, repa, zelena fazulka, ryza, hrozienka
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 10.04.2016 21:15:23
>> PaKo, 10. 04. 2016 19:48:26 Ja ked vojdem do obchodu s zdravymi vecami tak nakupim blbosti a potom neviem co s tym. Mam kilo kokos. a pol kila tekvicovej a 250g konopnej a mina sa to fakt pomaly takze cena sa „strati“ …ukuchtit z nich nieco pozivatelne je zatial dost tazke, asi malo googlim o vareni:-). Ale uz mam 2 recepty celkom vychytane. Nejake noky alebo nieco take musim skusit spravit aby sa to dalo jest ako priloha.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.04.2016 09:44:58
>> PaKo, 08. 04. 2016 18:50:51
Díky, i když stačila celková váha. :o) Jo a zdejší editor tabulky umí.
>> PaKo, 10. 04. 2016 19:48:26
Kokosovou mouku jde udělat v tříštivém mlýnku na kávu ze strouhaného kokosu docela snadno. Stejně tak z dýňových semínek, kešu, lnu, sušeného šípku… Jen mi ta kokosová mouka přijde strašně sladká. V nejbižší době plánuji dort z šípkové mouky – trochu teď na šípku „ujíždím“.
Žilina u Kladna
Pohoda 11.04.2016 09:53:11
>> oblivion, 11. 04. 2016 09:44:58
jak se zbavuješ semínek a chloupků ze šípků ? nebo to neřešíš ?
České Budějovice
PaKo 11.04.2016 10:13:38
>> oblivion, 11. 04. 2016 09:44:58
Já vím, že umí, ještě si pamatuju tvojí legendární ořechovou tabulku … ale nevěděl jsem, jak na to. Teď už tedy vím, tak snad příště. Díky!
Skritek Hugo 11.04.2016 10:43:13
>> ttomino1980, 10. 04. 2016 17:12:50
To vypada famozne. Prosim te, kolik si tam dal te kokosove mouky? A ten vanilkovy lusk, co s nim? To tam nasekam/nastrouham/rozdrtim ta seminka.
Ask blbe dotazy, ale hodlam vyzkouset . Dik.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.04.2016 11:09:46
>> Pohoda, 11. 04. 2016 09:53:11
Šípek bez semínek a jehliček (chloupků) se také prodává, jen je o něco dražší (~ 281 Kč/kg). Přesto doporučuji – ty jehličky jsou jak z kopřivy a dokáží se zapínout i do kůže na rukou a dost to pak svědí. Jdou do určité míry odstranit přesátím přes hrubé síto. Nemám ale tak hrubé síto, abych jím zkoušel odstranit i semínka. Ta se totiž většinou v mlýnku nerozsekají. Vitaminu C semínka moc nemají, ale zase obsahují nějaké MK, dělá se z nich i šípkový olej.
P.S.: 1 kg sušeného šípku jsem spotřeboval (nejvíc na čaj) za 1 měsíc. Vylouhovanou a nabobtnalou šípkovou drť (zbytek po čaji) teď už nevyhazuji, ale míchám s šípkovou „moukou“, vodou a trochou citronové šťávy, jsou z toho šípková povidla. Dnes zkusím přimíchat roztavenou 90% čokoládu. ;o)
gilwen77 11.04.2016 12:37:47
>> oblivion, 11. 04. 2016 11:09:46
Asi bych si měla poposednout, bo si asi sedím na vedení.
JAK se tedy zbavuješ těch chlupů v šípcích? Nějak škrábeš nožem, gumové rukavice …?? Zůstane ti tedy jen ta červená šlupka?
Nebo kupuješ už předem depilovanou tedy dražší sušenou směs?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.04.2016 12:58:17
>> gilwen77, 11. 04. 2016 12:37:47
Kupuju depilovanou. :o) Ale na dně toho 1kg baleni stejně nějaké jehličky jsou, ty pak prosívám sítem. Občas jsou tam i kousky větviček, ale ty nevybírám, ty se narozdíl od semínek rozemelou. ;o)
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 11.04.2016 13:28:42
>> Skritek Hugo, 11. 04. 2016 10:43:13 kokosovej muky bolo tak od oka …povedal by som ze 5 polievkovych lyzic cesto bolo celkom huste …vobec netieklo bola to taka guca ale pekne sa rozotrela do formy .
a lusk sa vyskriabe to vnutro …ale ja som mal nejaky vysuseny tak to skoro vobec nevonalo vanilkovo, ani by tam nechybal …bol to moj prvy lusk v zivote ale myslim ze taky kvalitny da super vanilkovu prichut
>> oblivion, 11. 04. 2016 12:58:17 depilovane sipky a sipkova muka to uz je high-level
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.04.2016 11:53:32
Pro úplnost složení šípku (nejspíš včetně semínek):
na 100 g | šípek | ||
---|---|---|---|
čerstvý | suchý | (≈ 242 g čerstvého) | |
tuky | 0,3 g | 0,7 g | |
bílkoviny | 1,6 g | 3,9 g | |
sacharidy | 14,1 g | 34,1 g | |
~ cukry | 2,6 g | 6,3 g | |
vláknina | 24,1 g | 58,4 g | |
popel | 1,2 g | 2,9 g | |
minerály | % DDD | (ČR 2009) | |
Mn | 51 % | 123 % | |
Ca, K | 21 % | 51 % | |
Mg | 18 % | 45 % | |
Fe, P, Cu | 9 % | 20 % | |
vitamíny | % DDD | (ČR 2009) | |
C | 533 % | 1289 % | |
A, E | 49 % | 118 % | |
K | 35 % | 84 % | |
B2, B5 | 14 % | 35 % | |
B3 | 8 % | 18 % |
(Suchý znamená bez vody, ne sušený. ;o)
DDD 80 mg vitamínu C je v 19 g čerstvých šípků, či v 8 g suchých.
rudo 13.04.2016 18:50:03
bravcove srdcia (Globus za 79/kg)
velky hrnec vela vody 2× srdce zo svine sol korenie chilli varene na striedacku tak co ja viem nejakych 2–3 hod ale vrelo to dokopy tak asi 30m
ku tomu vo vode obvarena repa, celer, mrazeny hrach
podavane na chut s horcicou a kysla uhorka
Brutto 14.04.2016 12:41:46
Prave mi dosiel balik z cokoladovny Troubelice za 42 evri… no a potom NEZER tu cokoladu!!! :))))
Černé Voděrady
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.