Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nedělní šampionát IM v Nice se blíží, mračna nad startem české jedničky

Nedělní šampionát IM v Nice se blíží, mračna nad startem české jedničky
foto: Ironman

Radek Narovec | 19.09.2024 | přečteno: 219×

Velké finále letošní série Ironman se blíží! V neděli se ve francouzském Nice rozhodne o tom, která z nejlepších světových závodnic získá pro letošní rok titul světové šampionky na ironmanských distancích. V poli skoro pěti desítek elitních triatlonistek bude i česká jednička Bára Besperát. Jenomže…

V neděli to bude závod světových es. Uplave všem úřadující mistryně světa Lucy Charles-Barclay, anebo se ukáže, že ji trápí nějaká ta bolístka, jež je zvyklá strpět? Zabere Němka Anne Haug, mistryně světa z roku 2019? Měla pomalý start do sezony, ale zaskvěla se na Challenge Roth, kde vyšvihla maraton pod 2:40. Co její krajanka Laura Phillipp, jejíž výkony nevykazují velkých výkyvů? Asi se uvidí po plavání, pokud její ztráta nebude velká, kopce na kole by jí mohly svědčit. Tím ovšem výčet favoritek nekončí, protože Britka Kat Matthews má po loňském DNF v Koně letos hodně silnou sezonu korunovanou dvěma vítězstvími, v Texasu a na Ironmanu Vitoria. A na konec si necháváme Američanku Chelsea Sodaro, mistryni z roku 2022, která po nekonzistentní sezoně může jak překvapit, tak vybouchnout.

My ale budeme napjatě očekávat, jak se v poli 49 závodnic povede Báře Besperát z Prahy. Ta se kvalifikovala paradoxně v závodě ve stejném místě – druhým místem v Nice v červnu tohoto roku. Pro mnohé to byl šok, včetně samotné Báry, ostatně stát na stupních vítězů po boku slavné Lucy Charles-Barclay se jen tak člověku nepodaří!

Bára okusila slavná lávová pole na Havaji již loni, kdy senzačně vyhrála svou věkovou kategorii a mezi amatérkami skončila druhá, když maraton zvládla v desátém nejrychlejším čase dne, včetně výkonů profizávodnic! Ovšem mezi profesionálkami ji letos na mistrovství světa uvidíme poprvé a ve startovním poli to bude jediná česká vlaječka, podobně jako loni, kdy se na start v Koně kvalifikovala Radka Kahlefeldt dlouhodobě žijící v Austrálii.

Na Báru jsme se těšili při premiéře polovičního IM v Hradci Králové, kde byl v srpnu nachystán velezajímavý duel s olympioničkou Petrou Kuříkovou, nicméně komplikace v podobě únavové zlomeniny její start znemožnily. Jak je na tom nyní, pár dní před startem?

Již několik dní pobývá přímo v dějišti, přestože na rozdíl od daleké Kony není třeba aklimatizace. Ale kdo by si nechal ujít poslední chvíle před vyvrcholením sezony a neokoušel kopce nad Nice a plavání ve vlnách, kde se v neděli po ránu rozdají karty možná pro zbytek dne. Poslední zprávy bohužel pro české fandy a samotnou Báru rozhodně nejsou optimistické…

“Nejsem a nemohu být ve formě. Teprve nyní jsem po několikaměsíční pauze poprvé okusila běh, o nějakém tréninku nemůže být řeč. Bohužel zdravotní problémy s nohou byly takového rázu, že jsem dokonce váhala, zda se do Francie vypravit,” říká otevřeně v současnosti jasná česká jednička na dlouhých distancích. “Nakonec se na start postavím, ale velký výpadek nevěstí nic dobrého. S ohledem na to, že běh vždy byl mou nejsilnější disciplínou, jsou mé šance nyní na dobrý výsledek fakt mizivé. Nikdy jsem závod nevzdala, ale pokud by došlo na DNF zde, asi si to nemohu nijak vyčítat.”

Ostatně ani kdyby nezápolila s únavovou zlomeninou, neměla by to vůbec jednoduché, protože už po plavání by nejspíš doháněla velkou ztrátu na své nejlepší soupeřky. Silnějšími disciplínami pro Báru bývá kolo, ale zejména běh. Maraton zvládla v rámci triatlonu za krásných 2:52:41. Jen pět českých maratonkyň letos běželo lépe, v rámci “čistého” maratonu. Ten Bára zatím neokusila, kdo ví, zda by se nedostala do trojice nejlepších českých vytrvalkyň na této královské distanci!

Letos dala 34letá závodnice CSG TriTeam a svěřenkyně kouče Tomáše Miky dva čisté půlmaratony, ten lepší za 1:17:23, což je její aktuální osobák. Že jí svědčí horko, dokázala právě tím, že osobák padl v Praze, kde spoustu hobíků při závodě zaskočilo náhlé oteplení.

Jak bude nedělní závod probíhat? Startuje se již v 7:15 středoevropského času, pár minut po osmé budou první závodnice vylézat z vody a po 13. hodině sesedat z kola. Vítězka protne cílovou fotobuňku někdy po čtvrté hodině odpolední. Celý závod můžete volně sledovat na internetu.

Nice je páté největší město Francie a jedno z “hlavních měst” Azurového pobřeží, kam každý rok přijedou čtyři miliony turistů z celého světa. V neděli má být v jihofrancouzském letovisku vcelku přijatelné klima: maximální teploty 23 °C (na startu 15 °C), od kola dál zatažená obloha. Možná pozlobí občasné větrné nárazy.

Od roku 2022 se ironmanský vrchol jezdí odděleně muži / ženy a o rok později došlo také k oddělení soutěže vně Havajských ostrovů, právě do Francie. Poprvé se zde světový šampionát IM jel v roce 2023, v premiéře to byl závod mužů, letos jej vystřídají ženy a muži si to o titul rozdají v Koně o měsíc později.

Anketa

Kolikátá skončí Barbora Besperát v neděli na světovém šampionátu v Ironmanu v Nice?

 
0 hl.
Celkem hlasovalo 0 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 19.09.2024 18:38:00

Velké finále letošní série Ironman se blíží! V neděli se ve francouzském Nice rozhodne o tom, která z nejlepších světových závodnic získá pro letošní rok titul světové šampionky na ironmanských distancích. V poli skoro pěti desítek elitních triatlonistek bude i česká jednička Bára Besperát. Jenomže…
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.