Barefoot vs minimalismus
Madadajo 27.08.2014 07:27:48
Zdravím všechny příznivce přirozeného běhu. Potřeboval bych poradit s dnešním rozdělováním bot a možná i s výběrem. Když jsem na jaře začal uvažovat o barefoot běhu a dal si lehký kilometr „naboso“ v lesíku, řekl jsem si, že to raději vezmu delší cestou přes minimalistické boty. Dlouhým výběrem jsem nakonec skončil u New Balance MT00BG a změně přizpůsobil styl i délky – po cca 2 měsích jsem již uběhl i 8 km (před změnou jsem v klasických botách uběhl max 15 km, takže zatím jsem spíše zelenáč). Nakonec jsem skončil u tréninku na Lysé hoře – nahoru 7km rychlou chůzí hlavně udržet tempo, dolů 8 km běh. Boty NB00BG pro mě geniální, úplně nový pocit z běhu, cítím každý šutr a sám jsem se přistihl jak si to nádherně užívám do posledního zbytku sil, sice na blátě moc nepodrží, je potřeba při seběhu krátké krůčky a přes špičku, na středu a patě není tolik kolíků co na předku.
A k problému – New Balance MT00BG nevydržely ani 200 km a po 3 měsících se párá vrchní část (podrážka naopak drží dobře, že se bude na asfaltu odírat s tím jsem počítal, ale do 1000km by mi myslím vydržela). Ale díky extra tenké podrážce jsou to boty na hraně minimalismu a barefootu aneb dají se smotat do klubíčka a pořád super na hard trail po kamenech (btw v dešti na kamenech držely jak přibité a kopnout do nějakého nebolí až tak moc).
Ať se dívám jak se dívám nemůžu najít moc bot, které by se mi líbily a splňovaly základní požadavek – extra tenká trailová podrážka bez tlumení. Budu rád za každý tip. Od New Balance ostatní „minimusky“ už jsou poměrně tvrdé a vzdálené barefoot (MO80BO). Měl jsem na nohách Inov-8 Trailroc 245 i 255, sice skoro žádné tlumení a kvalitní provedení vršku, ale pocit jako bych pod nohama měl ocelové desky (hodně neohebná a tvrdá podrážka). Od Merrel boty označené jako barefoot a trail byly pořád docela tvrdé a podrážka byla výsměchem označení trail, protože by klouzala i na asfaltu… Láká mě Vivobarefoot, lehce mám obavy z Fivefingers od Vibramu. Existují vůbec nějaké jiné možnosti pro člověka, který chce botu barefoot/minimalismus a aby neměla podrážku jako vzorek z gumy silniční motorky, ale pořádký cross se špunty?
Dík moc za každou radu!
Zábřeh
pancha 27.08.2014 11:03:55
>> Madadajo, 27. 08. 2014 07:27:48
Vivobarefoot budou splňovat tvůj požadavek na extra tenkou podrážku. Z minimalist/barefoot bot co jsem zatím vyzkoušel vydržely asi nejvíc. Být tebou jdu do nich.
Pce
Michal435 27.08.2014 12:17:47
>> Madadajo, 27. 08. 2014 07:27:48 Tuhle jsem viděl nějáký video, kde si Tony Krupička připravoval svoje boty na lesní trail. Měl klasický nějáký tlumivý boty a jen je vylepšil tím, že jim uříznul pilkou na železo podpatek. Tak to můžeš zkusit taky.
r4d3k 27.08.2014 12:30:37
Vivobarefoot breatho nebo trail freak je tedy jasná volba. Mám breatho a myslím, životnost slušná.
Madadajo 27.08.2014 14:35:05
>> r4d3k, 27. 08. 2014 12:30:37
Moc díky za tip! Vidím to na Breatho II, nějaká možnost, kde se dají sehnat za skvělou cenu? Našel jsem je za 900 kč na Amazonu, ale s dopravou jsem vyskočil na 1.700kč, u nás jsem je nenašel pod 2.500 kč a většinou jen v šílených velikostech
>> Michal435, 27. 08. 2014 12:17:47 Jo to by šlo s těma Ivo trailrockama – odřezat podrážku, odstranit všechno na ni nalepené, proděravět gumu tkaničkama a je to
drmitau 27.08.2014 15:07:50
Vivobarefoot Breatho za cca. 1600: http://www.sportsshoes.com/…nning-shoes/ Nevím, jak se liší Breatho a Breatho II a nechce se mi to hledat.
lanc 27.08.2014 15:21:18
Jen upozorňuji, že ty Breatho budou pravděpodobně daleko víc klouzat na kamenech (v porovnání s těma NB).
Mně osobně překvapilo, jak dlouho mi drží svršek na NEW BALANCE MINIMUS MT10BY2, ale to asi pro tebe bude málo bare.
Madadajo 27.08.2014 19:29:55
>> lanc, 27. 08. 2014 15:21:18
Dík za upozornění! Ty NB jsem měl taky dříve v hledáčku, svršek mají daleko pevnější. On u těch NB MT00BG ten svršek je extra tenký bezešvý a skvěle dýchá, běhal jsem v nich vždy bez ponožek a šlápnutí do potoka jakoby boty polilo živou vodou. Ale ta průhledná síťovina je na jednom místě natrhlá a po bližším zkoumání na dalších místech k tomu není daleko. A to jsem v nich běhal opravdu málo, takže příště radši hrubší svršek
>> drmitau, 27. 08. 2014 15:07:50
Díky za tip, kouknu na podmínky, ale jestli jedna nebo dvě taky neřeším, každý si to označuje jak chce
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.