snižující se tep v průběhu treninku
radon 24.08.2013 22:48:22
dnes se mně zhruba po 60min jízdy v kopcovitějším terenu nedařilo dostat tepy nad 150.Ačkoliv jsem spíše nízkotepec a málokdy se dostanu na kole na 170 tepů,přijde mně to poněkud zvláštní.první dva 3km kopce jsem jel mezi 155–160tepy a cítil jsem rezervu,naopak v dalších dvou mě bolely stehna,jako by ztratily pružnost a nad 150 tepů jsem to nedal.Po 65km jsem z toho slezl,protože mě to znervoznovalo.Stalo se mi to už v minulosti třeba při opakovaných trenincích kopcích,kdy má moje tepovka tendenci se postupně snižovat.Je to snad unava?pravdou je,že jsem minulou sobotu běžel závod na 10km a odpoledne 1km na dráze a i v týdnu jsem jel 3krát 60km na kole a šel jsem 2krát 10km v tempu 4,55min,tudíž nulovej odpočinek.
rudo 24.08.2013 23:23:15
bezny jav, moze to byt akutna unava alebo chronicka unava tiez to moze byt zmena v metabolizme z tukoveho na cukrovy alebo naopak,
moze to byt tiez strata alebo nerovnovaha mineralov
je to bezny jav aj v zovode kde pri zrychleni v zaverconom km tep poklesne hoci rychlost narastla
suvisi to tiez s tlakom krve napatim svalov atd
sportovec by sa mal vzdat toho mylneho konceptu ze vyska tepu == vyska usilia, kvalita vykonu , rychlost atd
pouzivanie merania tepu je velmi precenovane a pouzivane nespravne a zameriava celu pozornost od dolezitejsich veci.
ak sa meroa tep na kontrolu toho ci nejdem cez urcitu hranicu napriklad v snahe zostat ciste v tukovom pasme tak OK
ale vsetko ostatne sportovcov len pletie a skodi a dokoncaa aj narusuje taktiku samotnych zavodov
ked dokzae vytrvalec vyhrat medailu na MS a OH bez garmina a zabehnut svetak bez garmina, tak hobik viacmenej nema ziadny dovod… s vynimkou pouzitia GPS v neznamom terene aby sa nestratil
Radoslav G. alias
Vincent
25.08.2013 22:25:01
>> radon, 24. 08. 2013 22:48:22
mne sa podobné stáva na biku (pri behu som to nezaregistroval), po cca 90–100min ťažké stehná, tepy dole, a bol to boj, u mňa sa mi to javí ako „výrazný úbytok“ glykogénu (aj ked sa mi to nejak moc nezdá lebo napr.na biku tepy ± 140 t.z., nejdem anaerobne), hlavne teda musím niečo konzumovať, po 70min si dávam banán, pri dlhšom biku + 2 hod, gel, a funguje to, tepy držím a nohy vládzu …
rudo 25.08.2013 23:26:46
treba si uvedomit ze okrem unavy nedostaky energie a mineralov atd
nastava aj toto :
ked ztuhnu svaly (tazke stehna) alebo ich napnem v extra usili : tazky kopec alebo zaverecny finis, tak napnute alebo tuhe svalstvo vyrazne zvysit tlak krvi a velmi ztazi prietok, srdce musi prejst z rezimu vysokorychlostnej nizkotlakovej pumpy do rezimu vysokotlakovej pumpy s nizzimi obratkami
takze reakcia teu je uplne priridzena.
ovsem v treninku sportu casto mozme vidiet myslienku : zvysit usilie ale zosta zrelaxovany, pripadne viac zrelaxovat a tak zvysit rychlost
pretoze zrelaxovanim klesne tlak a zlahci sa prietok krvi a srdce moze prejst z vyskotlakoveho rezimu do nizkotlakoveho rezimu a moze si dovolit zvysit obratky a tym aj minutovy objem viac kyslika viac zivin
preto styl technika zrelaxovanie je to co rozhoduje o vykonnosti
ked sprinterovi hovoria aby pocas 100 nemal zatate zuby a zrelaxoval aj tvar, tak to ma hlbsi vyznam ako vyzor na fotke
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.