únava po plaveckém tréninku
Radoslav G. alias
Vincent
03.03.2013 09:47:55
Sám s tou väčšou únavou nie si, bol to (ešte aj čiastočne je) aj môj problém keď som s plávaním začal. Dôvody tu rozobrali Jmaselnik a Rudo. Faktom je že v tej vode vydáš energie oveľa viac, hlavne pokiaľ z vodou „bojuješ“ ako my začiatočníci. Dobré odporúčanie Ti dal IM, tréner alebo kemp. Mne to pomohlo pochopiť techniku a teraz ju treba dostať do „krvi“, vyplávať to :) ale ide to pomaly, som dúfal že ten progres bude rýchlejší.
V začiatkom som robil blbú chybu že som nepil počas tréningu, však sa mi zdalo že v tej vode ani smädný nie som. Veľká chyba. Ionťáčik to hneš zlepšil. A ešte k frekvencii, 2× do týždňa je málinko. Skús 3–4 x aspoň, vtedy bude po čase progres, uvidíš.
Ešte si dávam po tréningu niečo na rýchlu regeneráciu (stamimax) a zdá sa mi že to pomáha. Pred mesiacom dvomi som po raňajšom plávaní nedal žiadny tréning, najskôr na druhý deň. Teraz už ľahší beh/bike v pohode. V každom prípade sa teším keď sa plávať naučím a budem plávať aeróbne, čo je zatiaľ scifi :)
Liberec
Jonas 10.03.2013 16:56:08
Ta specifická únava po každém plaveckém tréninku v bazénu mě taky trápí. Doufal jsem, že to časem pomine, ale ani po půl roce, kdy jsem chodil v průměru 4× týdně (vždy kolem 2 km), se to moc nezlepšilo. Jsem vždycky celkově unavený a celý zbytek dne mě pak navíc bolí záda. Asi mi nezbývá, než se s tím smířit
Ale … Teď jsem byl týden u moře. Denně jsem si dával tak 1 km ve venkovním bazénu a další 3–4 km v moři (v neoprénu) – na jeden zátah a v docela slušném tempu. Žádnou únavu jsem necítil, a to jsem ještě každý den běhal a něco najezdil na kole.
Začínám si tedy myslet, že problém může nějak souviset s krytým bazénem. Že by třeba hrál svou roli vzduch s menším podílem kyslíku a naopak větší koncentrací chlóru? Vyšší teplota vody (v libereckém bazénu typicky 26–27 stupňů)? Nebo ještě něco jiného?
Radoslav G. alias
Vincent
10.03.2013 20:54:59
>> Jonas, 10. 03. 2013 16:56:08
zaujímavý názor … neviem porovnať, začal som s TT pred necelým rokom a pri mori (dokonca ani vonku v prírode) som odvtedy neplával, iba v bazéne. Mohli by sa vyjadriť skúsenejší … ale tí podľa mňa nemajú v spomínanom bazéne problém, tak neviem, neviem asi je pol roka ešte málo na to dostať to do „krvi“
Liberec
Advid 11.03.2013 11:41:40
Liberecký bazén patří k těm studenějším. Problém mám při přechodu na teplejší. První plavání neůžu skoro dýchat.
jmaselnik 11.03.2013 12:22:33
>> Jonas, 10. 03. 2013 16:56:08 jestli jsi schopný absolvovat denně 5km ve vodě, z čehož naprostá většina je otevřená voda a ještě moře, je Tvůj problém v bazéně pro mne zcela nepochopitelný. Zejména tedy ta záda. Takto od stolu bych střelil, jestli za tím není spíš hlava než cokoli jiného. Souhlas s Davidem, bazén s vodou 26C je dneska v podstatě studená rarita. Bohužel.
Liberec
Jonas 11.03.2013 18:04:16
>> jmaselnik, 11. 03. 2013 12:22:33 Se zády mám problém už dlouho. Ale ani 8 hodin sezení u počítače mi nezpůsobí takovou únavu, jako 45 minut (intenzivního) tréningu v krytém bazéně. Holt v tom asi hraje svou roli i věk.
Jinak ukázka jednoho mého „mořského tréningu“ je k vidění níže. Snažil jsem se vždycky na kole dojet k nějakému zálivu, který byl alespoň trochu chráněn proti vlnám, a pak jsem plaval tak dlouho, až se Garmin přiblížil k 4 km. (Bez neoprénu by to samozřejmě tak dobře nešlo.)
Liberec
Advid 11.03.2013 19:55:01
tačvůd
Chlum u Třeboně
Maty1 12.03.2013 22:29:26
>> Radomir, 25. 09. 2012 14:34:55
Ahoj,
když jsem s kraulem začínal, měl jsem podobné stavy. Po uplavání 1,5 km do 40 minut, jsem byl také unavený více než-li po hodinovém běhu. Tuto zimu jsem se na plavání soustředil a trénoval 2–4 x týdně a je to hodně znát. Nejen že plavu 1,5 km pod 36 minut, ale i poté se cítim v pohodě, takže už se těším až budu moci po plavání usednout na kolo :) Při plavání se snažím být co nejvíce uvolněný a co nejvíce dotahovat záběr rukou. Také jsem měřil časový rozdíl mezi neustálém kopání nohou a kopnutí nohy jen při záběru a rozdíl byl při pomalém tempu minimální, proto nepreferuji neustálé kopání nohou. Což na výdej energie bude mít také veliký vliv.
jmaselnik 13.03.2013 09:13:14
*>> Jonas, 11. 03. 2013 18:04:1
jestli jsou hlavní problém záda, tak problém asi nebude ani tak bazén jako kombinace chybná technika/intenzita. Obecně se dá říct, že plavání je jedna z nejúčinnější kompenzačních aktivit pro zádat, takže bolení zad z plavání značí, tedy podle mého názoru, zcela jednoznačně něco špatně v samotném pohybu.
Liberec
Jonas 13.03.2013 12:18:34
>> jmaselnik, 13. 03. 2013 09:13:14 To co píšeš, by byla pravda, kdyby to platilo jak pro bazén, tak i ve volné vodě. To co mě samotného skutečně mate, proč výrazně větší objem naplavaný v přírodě (nejen v moři), při nemenší intenzitě (proto jsem přiložil ten výpis z Garmina), jednou (tedy v bazénu) způsobuje takovou únavu (především zad) a jindy (ve volné vodě či na čerstvém vzduchu?) je to vše v pohodě.
jmaselnik 13.03.2013 14:19:57
jestli jsou hlavním problémem záda, nebude s vysokou pravděpodobností problémem diskutovaný možný nižší obsah kyslíku na bazéně . Takto mi z toho vychází, je-li intenzita venku i uvnitř srovnatelné, zaměřit se na obrátky. Jiná odlišnost asi není.
Radomir 14.03.2013 17:42:05
>> jmaselnik, 13. 03. 2013 14:19:57 Já si myslím, že tam jsou dva rozdíly: a) v moři plaval v neoprénu, b) voda v moři je přeci jen trochu hustší a měla by více nadnášet.
Obojí mi laicky v tomto případě ukazuje na problém s technikou – tělo prostě neplave tak, jak by mělo (zřejmě se nějak lomí v zádech) a dohání se to všemožně jinak. Neoprén nadnáší a tak se to tam tolik neprojeví jako v bazénu bez neoprénu.
Liberec
Jonas 14.03.2013 20:41:31
>> Radomir, 14. 03. 2013 17:42:05 Už jsem to nechtěl dále rozvádět. Smyslem mého příspěvku v tomto vlákně bylo zeptat se, jestli je více lidí, kteří cítí větší únavu v uzavřeném bazénu než v otevřené vodě. Já sám jsem si ten velký rozdíl uvědomil nyní díky tomu, že jsem v jednom období mohl porovnat obojí: bazén i moře.
Nicméně minulé léto, kdy jsem se po létech pustil do intenzivnějšího plavání, jsem hodně plaval na různých sladkovodních plochách a i tam (bez neoprénu) bylo vše OK.
Skutečně nevím, co mi na tom bazénu tolik vadí. Určitě ale v mém případě k pohodě nepřispívá chlór, který možná přes oči (brejličky nikdy nefungují stoprocentně), vysušenou kůži, dýchání, atd. provokuje přes nervový systém něco, co se pak asi projeví i v té páteři. Ale nechme spekulací. Byl to pouze dotaz, jestli jsem sám nebo je nás víc.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.