Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Velká senzace! Česko přivítá mistrovství světa v olympijském triatlonu

Velká senzace! Česko přivítá mistrovství světa v olympijském triatlonu
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 21.10.2024 | přečteno: 272×

Nejprestižnější a nejlépe obsazený triatlonový seriál planety zamíří do Česka. Už v příštím roce přivítají Karlovy Vary poprvé v historii jeden ze sedmi závodů série mistrovství světa! Rozhodl o tom dnešní kongres mezinárodní federace World Triathlon, který také potvrdil datum konání závodu (14. září).

Závod CITY TRIATHLON Karlovy Vary se po osmi ročnících v seriálu Světového poháru posouvá do nejprestižnější World Triathlon Championship Series, na jejímž konci je závodník s nejvyšším počtem získaných bodů korunován titulem mistra světa. Organizace World Triathlon potvrdila přidělením pořadatelství MS na dva roky velmi vysokou úroveň tohoto závodu.

„Vstup do World Triathlon Championship Series je pro nás obrovským oceněním. Jednání nebyla jednoduchá, protože podmínky pro zařazení do seriálu mistrovství světa jsou pro pořadatele zejména po finanční stránce nesmírně přísné, zároveň ale mezinárodní federace dlouhodobě oceňovala organizaci našeho závodu, mediální komunikaci, krásné prostředí i skvělou fanouškovskou kulisu. Tato kombinace je celosvětově výjimečná, což nám jednání usnadnilo,“ říká ředitel závodu Vladimír Malý.

Pořadatelé z Karlových Varů i Česká triatlonová asociace, která je spoluorganizátorem závodu, tak mají před sebou novou výzvu. Statut mistrovství světa totiž přináší zvýšené nároky na organizační i finanční zabezpečení, což se odráží také na prize money. V roce 2024 činila celková dotace každého závodu na odměnách pro závodníky 200 tisíc dolarů, vítězům z této částky připadlo 19 tisíc dolarů.

„Jsem velmi rád, že se nám tato jednání podařilo dotáhnout do úspěšného konce a že jsme se s organizací World Triathlon domluvili na podmínkách, které jsou pro nás zajímavé. Na jednáních o pořadatelství MS se odrazilo, že jsme dlouhodobě velmi aktivní na mezinárodním diplomatickém poli, což ocenili také delegáti evropského kongresu, který jsme v únoru zorganizovali v Praze. Také díky tomu se můžeme těšit na ty nejprestižnější závody, jaké se pod záštitou organizace World Triathlon konají,“ říká Antonín Bauer, předseda ČTA.

Závod mistrovství světa je garancí účasti kompletní světové špičky s olympijskými šampiony i mistry světa. „Také na Světový pohár k nám přijížděly největší triatlonové hvězdy, obvykle se ale jednalo o jednotlivce v rámci startovní listiny. Nyní se můžeme těšit, že k nám zamíří kompletní špička, což se zatím stalo pouze jednou – v covidovém roce 2020 jsme měli na Světovém poháru startovní listinu srovnatelnou se závodem WTCS, protože se tehdy konalo jen minimum akcí a z celého seriálu MS se uskutečnil jediný závod,“ dodává Malý.

V Karlových Varech se bude jako tradičně závodit na olympijských distancích přímo v lázeňském centru města. Po plavecké části (1500 m) na Rolavě závodníci dojedou na Divadelní náměstí, kde absolvují sedm cyklistických okruhů s náročnými výjezdy na Zámecký vrch (40 km). Závěrečný běh se uskuteční u kolonád v údolí říčky Teplé (10 km).

CITY TRIATHLON Karlovy Vary oslaví v příštím roce dvacet let, během kterých závod vyrostl v jednu z nejprestižnějších triatlonových události na světě. V roce 2006 se v lázeňském městě konal Český pohár, o rok později mistrovství republiky. V letech 2008 až 2015 se závod pořádal jako Evropský pohár, v roce 2016 jako Evropský pohár Premium a v letech 2017 až 2024 jako Světový pohár.

Kalendář mistrovství světa 2025

14.-15. února: Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty)

17. května: Jokohama (Japonsko)

31. května: Itálie, místo bude upřesněno

12.-13. července: Hamburk (Německo)

14. září: Karlovy Vary

27.-28. září: Wej-chaj (Čína)

15.-19. října: Wollongong (Austrálie) – finále

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 21.10.2024 15:41:41

Nejprestižnější a nejlépe obsazený triatlonový seriál planety zamíří do Česka. Už v příštím roce přivítají Karlovy Vary poprvé v historii jeden ze sedmi závodů série mistrovství světa! Rozhodl o tom dnešní kongres mezinárodní federace World Triathlon, který také potvrdil datum konání závodu (14. září).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.