Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bojovnice Bára Besperát odmítla DNF, další titul pro Janu Richtrovou

Bojovnice Bára Besperát odmítla DNF, další titul pro Janu Richtrovou
foto: archiv Báry Besperát

Radek Narovec | 22.09.2024 | přečteno: 413×

Když ještě pár dní před šampionátem v Ironmanu váhala, zda se vůbec postaví na start, nevypadalo to s českou jedničkou na dlouhých tratích Bárou Besperát růžově. Únavová zlomenina jí měsíce bránila v tréninku na vrchol sezony, přesto se vydala do vln Středozemního moře bojovat alespoň o svou čest. A může být spokojená, dokončila celý závod na 31. příčce z padesátky původně přihlášených profesionálek. Skvělým kolem se blýskla Jana Richtrová, která si v age-group vybojovala svůj již čtvrtý světový titul v řadě!

O největší překvapení se den před závodem postarala Lucy Charles-Barclay, která přiznala zranění a rozhodla se na start vůbec nepostavit. Další skvělé jméno, Anne Haug, pak odstoupila hned v úvodu kola po defektu, který se jí nepodařilo odstranit. Ze hry tak byly první dvě ženy loňské Kony!

Pořádně do toho šlápla domácí Marjolaine Pierré. Byť vylézala z vody jako osmá, v předlouhém stoupání na kole se vyšvihla do čela a dřela naplno. Jenže královnou dne se měla stát německá závodnice Laura Philipp, která se společně s Britkou Kat Matthews postarala o několikahodinové napětí. Obě se střídaly na kole ve vedení a i na maraton vybíhaly bok po boku.

Skoro to vypadalo na další duel historie, jenže na Britku začaly jít křeče, naopak Němka (tajná favoritka Báry Besperát) jela jako dynamo na watty. Před půlkou maratonu bylo jasné, že pokud se nic nepřihodí, nenajde dnes přemožitelku. I přes rostoucí náskok neslevila ze zabijáckého tempa pod 4:00/km!

Do cíle na Azurovém pobřeží přiběhla s náskokem osmi minut v čase 8:45:15 (53:16–5:02:25–2:44:59). Bylo tak dost času slavit! Za druhou Britkou zela 11minutová mezera, až poté finišovala Američanka Chelsea Sodaro.

Bára si nedělní závod „vychutnala“ s plnou hořkostí. Z vody lezla jako poslední z profesionálek, a to ještě s takovou ztrátou, že by se asi nikdo nedivil, kdyby došlo na DNF. Jenže pražská závodnice CSG Triteamu je silná spíš na kole a rozhodně pak v běhu, což se prokázalo i dnes. I když to nebylo na životní výkony, přesto se jí dařilo ztrátu na nejbližší soupeřky snižovat a zejména při maratonu se o pár míst kupředu posunula (i tak jej ale zvládla o půl hodiny pomaleji než v červnu při osobáku). Spokojená rozhodně nebude, vždyť v červnu si na francouzských tratích udělala jméno druhým místem za Lucy Charles, ale dalo se čekat víc?

„Sice výsledek ostuda, ale dokončeno! Už plavání bylo hrozné, ten výpadek udělal pěknou paseku a celou dobu jsem navíc plavala sama a ještě si užívala vlny,“ líčila hned po závodě. „Naštěstí s tím umím v hlavě pracovat, a když jsem pak předjela první holku na kole, hned mne to potěšilo.“

To Jana Richtrová, rodačka z Berouna žijící v USA si opět přivezla formu jako hrom. V kategorii 40–44 let snad jela na elektrokole, když se z 56. příčky po plavání dostala do čela!!! Jednoznačně nejrychlejší kolo v kategorii a celkově 27. místo hovoří za vše. Osmý maraton v kategorii už nic nezměnil na tom, že Jana si připsala nevídaný čtvrtý titul v age group v řadě.

Z dalších Češek skončila osmá v AG40–44 Helena Kotopulu, v téže kategorii Lilly Zedníková finišovala na 42. příčce a Lucie Fialová sedm příček za ní. V kategorii 45–49 je Nikol Cohen ještě na trati a patří jí zatím předběžně 119. pozice.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 22.09.2024 18:46:14

Když ještě pár dní před šampionátem váhala, zda se vůbec postaví na start, nevypadalo to s českou jedničkou na dlouhých tratích Bárou Besperát růžově. Únavová zlomenina jí měsíce bránila v tréninku na vrchol sezony, přesto se vydala do vln Středozemního moře bojovat alespoň o svou čest. A může být spokojená, dokončila celý závod na 31. příčce z padesátky původně přihlášených profesionálek. Skvělým kolem se opět blýskla Jana Richtrová, která si v age-group vybojovala svůj již čtvrtý světový titul v řadě!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.