Doplnění vitamínů?
p.kounpka 14.02.2019 11:31:46
Dobrý den, dnes jsem narazil na tento článek. Píše se tam o kapustě a o tom, že obsahuje obrovské množství vitamínů a antioxidantů. Jíte jí někdo pravidelně kvůli zdraví? Přemýšlel jsem nad tím, že bych ji pravidelně zařadil do jídelníčku a tím bych mohl vysadit některé tabletové vitamíny, které používám. Co si o tom myslíte? Máte to někdo tak, že primárně jíte takto zdravé ovoce/zeleninu a vyřadíte tím uplně vitamíny? Děkuji za odpovědi.
Brutto 14.02.2019 13:17:02
Dufam, ze sa na mna autor Jason KOOP nenahneva, ked budem citovat z jeho genialnej knihy „Základy ultramaratónskeho tréningu“: „Mikronutrienty… … Co se výkonu týče, normálni zdravý jedinec – někdo, kdo netrpí stavem zpúsobujícím nedostatek mikronutrientú – si nijak nepolepší, bude-li se soustředit na příjem či doplňování mikronutrientú. Je to oblast, kde není mnoho prostoru pro optimalizaci; tělo se o vše stará samo.“
Inými slovami, nech akokoľvek intenzívne a veľa beháš, normálna strava sa o všetko postará sama. Nie je potrebné do seba pchať nejaké tabletky, ktorých vyťažitelnosť pre telo sa aj tak blíži k nule.
Skritek Hugo 14.02.2019 13:43:34
Přidám se k Bruttovi. Pokud jíš alespoň trošku normálně, to znamená pestrou stravu, dostatek zeleniny…, tak vše dostaneš do těla stravou. Součástí tvého jídelníčku by měla být pravidelně i brukvovitá zelenina a z ní nejen ta kapusta.
Kupováním tabletek jistě potěšíš jejich výrobce a prodejce, ale pro tělo to až takový přínos není.
Desert 15.02.2019 15:37:54
>> p.kounpka, 14. 02. 2019 11:31:46
Emil zelí nejenom šlapal, on ho i jedl,
Desert 15.02.2019 15:48:15
>> Brutto, Skřítek, 14. 02. 2019
není strava jako strava, tu co má člověk v závodce je absolutně vitamínů a výživných látek zbavena, díky různým typům úprav, otázka zůstává, jakou má normálně člověk šanci to doplnit
něco jiného je strava domácí s kvalitní selekcí zdrojových potravin, tu možná není nutno specialně doplňovat,
jen při treninku na výkon možná ano
je to skoro jako přechod po 40 na vegetariána, nebo na vegana, organismus je už vyvinutý, má z čeho brát, tak si člověk může hrát na to, že maso nepotřebuje, trestuhodné je nutit děti na tento typ stravy, AA aromatické tam prostě nejsou a ty jsou potřebné k vývoji mozku,
Desert 21.02.2019 21:01:30
>> p.kounpka, 14. 02. 2019 11:31:46
abych to dokončil, všechna ta zelenina na obrázku, je z pohledu vitamínů a výživy potřebná, měl by jsi ji jíst asi stejné množství jako příkrmu, čerstvá obsahuje vitamíny zmražena zase probiotika,
pokud znáš boršč, tak jeho základem je červená řepa, ta je dobrá na prokrvení je ekvivalentem argininu, dále zelí petržel atp.
Brutto 22.02.2019 08:47:40
Na jesen, v zime a na skoru jar jem vylucne zmrazenu zeleninu. Tam je aspon sanca, ze ju zmrazili tesne, alebo v kratkom case po zbere. Ta na pultoch (cerstva) je v podstate rovnako vyzivna ako trava.
integral 22.02.2019 09:51:50
>> Brutto, 22. 02. 2019 08:47:40
Prosím o vysvetlenie. Rád a často jem aj v zime uhorky, šalát a paradajky (ok, paradajky nie sú pre všetkých zelenina). Je to z výživového hľadiska dobré? Podľa mňa áno. Tiež sa priznám, že netuším, ako výživná je tráva :)
Edit: To vôbec neješ zemiaky?
Mato 22.02.2019 10:38:06
>> integral, 22. 02. 2019 09:51:50
Zelenina pestovana v sklennikoch na bunicine? Odkial by mala mat vitaminy? Trhaju ju nezrelu, zakonzervuju tekutym dusíkom a na pultoch trochu dozreje, beruc si tie stopy zivin zo samotnej duziny… Ak Ti to chuti, fajn, ale vela vyzivnych hodnot, okrem vlakniny, to mat nebude.
A k vitamínom – pre bezne vlazne sportujuceho cloveka – do tych 8h tyzdenne, by som odporucal v zimnych mesiacoch D-cko a mozno aj B-cko. Ak trenujes a pretekas vykonnostne, doplnanie vitaminov, mineralov a aminokyselin je skoro nutnostou. Teda ak nemas cas denne travit zhananim a pripravou stravy niekolko hodin. Plus musis mat dobre zdroje a hodne vela disponibilného prijmu, ktory mozes vlozit do stravovania a surovin. Ake vitaminy beries je tiez podstatne – teda zdroje, cena. Je rozdiel v chemickej priprave multakov a rozdiel vo vitamínoch z prírodných zdrojov, ktorých výrobcovia to nielen deklaruju, ale aj skutocne ich tak vyrabaju.
integral 22.02.2019 11:14:12
>> Mato, 22. 02. 2019 10:38:06
Ďakujem za odpoveď, len to upresním. Asi som použil veľa skratiek.
Reagoval som hlavne na vetu „Na jesen, v zime a na skoru jar jem vylucne zmrazenu zeleninu“. To je podľa mňa extrém, nejesť ani nemrazené zemiaky :) – ak sa zhodneme, že zemiaky sú zelenina.
Hodnotil som to zo svojho pohľadu, nežijem na Slovensku, ale v Nemecku a súhlasím, že obecne je v lete ponuka a kvalita zeleniny výrazne lepšia. Ale aj v zime nájdem zeleninu čo mi chutí (ale musím poriadne vyberať). Možno je to zelenina dobrá, možno som výživový barbar.
Btw. tráva nerastie „v sklennikoch na bunicine“
Brutto 22.02.2019 14:49:52
>> integral, 22. 02. 2019 11:14:12
No dobre, fakt som nevedel že sa tu budeme chytať za slovíčka. Tak tráva určite narozdiel od tej pultovej zeleniny nejakú tú výživovú hodnotu má. Zemiaky som do toho „výberu“ nebral, asi preto, že ja ich nepovažujem za zeleninu, o ktorej sa tu teraz bavíme. Keď hovorím o mrazenej zelenine, myslel som brokolicu, ruž. kel, špenát, mrkvu, kukuricu, hrach, lusky, jednoducho všetko, čo sa úplne normálne mrazí. Už dávno o tom boli dokumenty, že drvivá väčšina týchto zelenín má oveľa viac zachovaných látok ako tie „čerstvé“ dovezené cez štvrtinu sveta, práve preto, lebo sa zmrazia do niekoľkých hodín po zbere. Len na to som reagoval. Zemiaky sú pre mňa zdrojom škrobu, nie vitamínov ani minerálov, takže pri nich je mi jedno, koľko ležia v nejakej pivnici. Inak, už aj jablko aj pri správnom skladovaní stráca 80 % vitamínov a polyfenolov po prvom mesiaci uskladnenia.
integral 22.02.2019 15:12:39
>> Brutto, 22. 02. 2019 14:49:52
Ok, chápem a rozumiem. Sme na fóre a mnohé veci zjednodušujeme. Sa mi páčilo, ako si napísal „normálna strava sa o všetko postará sama“, ale potom ma prekvapilo „jem vylucne zmrazenu zeleninu“. Som profesne deformovaný na použitie silných kvantifikátorov (v tomto prípade „výlučne“) a nedalo mi nereagovať. Som počul o rôznych stravovacích návykoch, ale tu poprvýkrát o jedení iba zmrazenej zeleniny.
Brutto 22.02.2019 15:23:16
>> integral, 22. 02. 2019 15:12:39
Jasné, tak z tých čo som menoval jem v zime výlučne len mrazené :)
Skritek Hugo 22.02.2019 16:07:34
Když jsme byli v zimě v Čechách, zeleninu jsem si zavařovala. Mix rajčata a papriky, samostatně, cukety… Nakoupeno v létě z dobrého zdroje, jen to tedy chtělo vždy večer dva práce a týmového úsilí při zpracování. Ale pak ta rychlost vaření a především vůně a chuť! Jinak také mraženou zeleninu, hodně celeru, mrkev, dýně, pórek, zelí…
Ta neduživá rajčátka bez chuti, ovšem s velmi výraznou cenovkou, to bych domů opravdu nekoupila.
Také jsme četla řadu studií a ta mražená zelenina vychází hodně dobře. Na co jsem studii nikdy nečetla, tak na tu zavařovanou, ale dělala to i babička, tak to zas tak špatné nebude. Vím, že se rajčata prodávají i v plechu, sice by to bylo méně práce, ale při zavařování znám původ zeleniny a sklenice točím pořád dokola. Stejně jako u marmelád. A ne abych vyhazovala hromady plechovek.
Brno
Petr Kaňovský 22.02.2019 16:25:19
>> Brutto, 22. 02. 2019 15:23:16
>> Skritek Hugo, 22. 02. 2019 16:07:34
Asi jsem divnej, ale třeba rajčata kupuji ve velkém v zimě i létě, vždy v nějakém supermarketu (Tesco, Lídl, Albert, Billa) a chuťově nepoznám větší rozdíl, i barevně to vypadá podobně – nekupuji tedy vše, co vidím, když se mi nelíbí rajćata v jednom obchodě, zajdu do jiného. O brokolici nemluvě, zmrazený kupuji jen hrášek a hrášek+mrkev.
jm1 22.02.2019 16:52:18
>> Petr Kaňovský, 22. 02. 2019 16:25:19 …zmrazený kupuji jen hrášek a hrášek+mrkev…
Kdyz mrkev, tak S NATI, a jim si syrovou.
Jinak celorocne kupuji i brokolici, cukety, lilek, polnicek, fenykl, dyne, redkev, rukolu, kaderabek, ruzne salaty, …, vse nemrazene …
Brno
Petr Kaňovský 22.02.2019 17:09:50
>> jm1, 22. 02. 2019 16:52:18
Já ten hrášek/hrášek+mrkev nechám přejít varem, pak smíchám s nějakým gervaise sýrem a jím takto, zmrazený to kupuji, že to nemusím krájet či strouhat, jiný důvod to nemá.
Desert 22.02.2019 18:00:36
>> Petr Kaňovský, 22. 02. 2019 17:09:50
na většinu mražené celkem funguji, vařím na polovinu s rýží, nebo vřeteny, dobrá i kukuřice, čerstvou většinou jím, snažím se zařazovat červenou řepu a kvašené zelí
jak píše Skřítek v zavařování je už ztracené poznáni, je to o tom, že hodnota stravitelnosti je daleko blíže probiotikům, stejně jako mražení sice může ničit vitamíny, ale zase potravina má jinou probiotickou hodnotu
PS: boršč je teď celkem dobré řešení
mrtvolka 09.05.2019 17:54:40
Máte někdo zkušenosti, jak co nejlépe zvyšovat svoji sportovní výkonnost?
Tachlovice
kaz67 09.05.2019 20:42:45
>> mrtvolka, 09. 05. 2019 17:54:40
jo, to vím zcela přesně, stačí se pravidelně hýbat
co vím také zcela přesně, prostě stačí býti všežravec, hezky spát, a nechlemtat alkohol ve velkém množstí
a hlavně se vůbec nezabývat nějakýma vitamínama – toto si asi nechtěla slyšet žééé
Hilka 10.05.2019 10:54:28
Znám tento problém, byl jsem na tom stejně, ale dá se koupit pár vitamínů, které na to pomůžou, hlavně žádné předražené driáky.
mrtvolka 12.05.2019 19:23:59
A poradíte mi prosím přesněji, co myslíte tím pár vitamínů?
Hilka 13.05.2019 20:56:54
Můžete vyzkoušet orthomol cardio, je to volně prodejný doplněk stravy, který koupíte v každé lékárně.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.