Superkompenzační dieta
Praha - Radlice
Jitka 06.09.2005 10:24:42
Prosím – vím, že bych to někde na netu našla, ale tady je to fajn, takový hezký skoro osobní a sdílný – mohli byste mi někdo hezky jasně popsat tu superkompenzační dietu? Zkusila bych ji před tím svým Istanbulem – i když tam to bude trochu problém, během pracovní akce mi zřejmě budou nuceny všelijaké absolutně nedietní a nesuperkompenzační pochutiny, ještě k tomu turecké a plné rozličných nečeských breberek…
Brno
running-observer 06.09.2005 11:12:32
Připojuji se k Luboshovu hodnocení metody superkompenzační diety, připadne mi to takové trošku jako pohrávání si s přirozenými funkcemi organizmu. Jen bych opravil malý překlep – ty 3 týdny bez cukru a 3 týdny s cukrem měly být dny…
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 06.09.2005 11:19:57
Já dietu nepoužívám, jenom v týdnu před Maratonem do sebe cpu víc brambor, rýže a špaget a banánů, než je obvyklé. Včera jsem po večeři spořádal pět velkých vařených brambor jako moučník.
Brno
running-observer 06.09.2005 11:26:55
Zkušení maratonci a ultramaratonci před závodem jeden i několik dnů vyřazují (omezují) z jídelníčku vše těžké a cpou se hlavně těstovinami. Je pravda, že těstoviny jsou velmi dobře stravitelné a obsahují spoustu „pomalé“ energie (narozdíl od cukrů). Já jsem půl hodiny před startem běhu na 6 hodin snědl několik kousků sladké žemlovky a zapil supersladkým kafem a pak mi bylo dobře… Více než hodinu jsem nic nepotřeboval (ani pít ani jíst).
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 06.09.2005 12:07:18
[quote=Lubosh]V Istanbulu bych se neudržel v žádné dietě, protože turecká kuchyně je naprosto jedinečná:-))[/quote] Doporučuji držet se výše uvedené rady a opravdu pouze omezit zbytečně tučná jídla ten týden před marathonem, jinak do sebe cpát těstoviny horem dolem, ale hlavně den před marathonem nejíst nic těžkého, co se v organismu dlouhodobě vstřebává (případně nadýmá, jako luštěniny). Při prvním marathonu jsem žádnou přesnou superkompenzační dietu nedržel a jak se mi běželo. Na Lanzarotte jsem se tři dny omezoval v jídle, zatímco Vašek Krejza, Pepa Hlusička a další se tam cpali, co švédský stůl dal. No a na trase (povrch strašný – asfalt se sopečným kamením jak struhadlo) jsem se ke konci stejně trápil. Takže držet dietu opravdu jenom pro pocit, že jsem pro ten marathon udělal(a), co se dalo.
Okemos, Michigan
Shadow 06.09.2005 15:51:01
[quote=Lubosh]Něco podobného mě čeká v Berlíně s currywursty…[/quote] … v Charlottenburgu (ctvrt Berlina) je dokonce pamatnik imbissu v kterem byl prvni currywurst vynalezen … je to jen deska na zdi, ale opravdovy labuznik to oceni …
… co se tyce diet, asi s tim taky zkusim neco udelat, ale muj problem byl ze jsem se pred zavody vzdycky strasne stresoval jestli vsechno delam uplne nejlepe, jestli jim to co mam, jestli mi nebude spatne, jestli tohle a jestli tamto … az mi skoro odpochodovaly nervy a nemohl jsem vubec spat … a tak jsem vyzkousel model ze delam jako ze nikam nebezim, klidne trochu vina, nebo pivo k pekny veceri (samozrejme se neladuju buckem), moucnik nebo nejake chipsy … proste jako normalka … jiste to neni ten nejlepsi zpusob pokud aspirujete na novy senzacni osobni rekord, ale pro zacinajici bezce si myslim ze lepsi a klidny spanek je vice nez nejlepsi dieta.
Praha - Radlice
Jitka 07.09.2005 09:28:16
S klobásama a buřtama naštěstí problém nemám. Na to nemám chuť prostě nikdy. Když to tak pročítám, zdá se mi, že superkompenzační dietu držím vlastně pořád. Láduju se těstovinama, miluju sladký jídla, nejsem vegetarián, ale když mi někdo podstrčí maso, ani nevím, že něco žvejkám, je mi to úplně ukradený.
Brno
running-observer 07.09.2005 10:08:25
[quote=Jitka]S klobásama a buřtama naštěstí problém nemám. Na to nemám chuť prostě nikdy. Když to tak pročítám, zdá se mi, že superkompenzační dietu držím vlastně pořád. Láduju se těstovinama, miluju sladký jídla, nejsem vegetarián, ale když mi někdo podstrčí maso, ani nevím, že něco žvejkám, je mi to úplně ukradený.[/quote] Spíše držíte běžeckou dietu:-)) Protože podstatou té superkompenzační je vytvořit uměle nedostatek a zvýšený hlad po sacharidech a pak se jimi předávkovat. Z toho, co píšete, Vám toho není zapotřebí…
Ohledně diet jsou zajímavé poznatky MUDr. Jana Ondruše (úspěšného ultravytrvalce) na http://home.tiscali.cz:8080/…/profil.html (http://home.tiscali.cz:8080/…running.html) cituji [quote=JOndrus]Stravování při závodech: Piji co nejvíce od prvních občerstvovaček snažím se mít stále žaludek naplněný na hranici dyskomfortu. Čím je závod delší a čím více jím, tím méně mně záleží na tom co piji, zpočátku (1/3 závodu) se snažím se vypít nějakou kolu. Dále piji na co mám chuť a co v žaludku momentálně nejlépe „drží“. Ve vedru a nebo jím – li málo, pečlivě dbám na příjem minerálů (Na, K) Většinou piji iontové nápoje, nejsou -li tak si přisoluji a jím ovoce (banány). Co se jídla týče, tak při maratónu jíst nemusím. Při ultra jím zpočátku – dokud mně chutná ještě vše „vědecky“ hlavně glycidy a současně i „koštuju“ co pořadatelé připravili. Ve 2. polovině závodu jím to, na co mně ještě zbývá chuť ( často jsou to „vědecky nevhodné“ párky, klobásy, sýry..) Když již nemám chuť na nic, tak jen piji nápoje, do kterých přidávám kvanta glukosy, sacharózy či maltodextrinu. Nechtějí -li nohy již vůbec pracovat, tak si dávám v poslední fází závodu pivo.[/quote]
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 25.09.2006 15:17:45
[quote=Štefan]Kromě toho jsem ještě držel dietu na vyčerpání glykogénových zásob a následně jsem se je snažil enormně zvýšit, to asi bylo zbytečné.[/quote] Štefane, to je v pořádku, já jí (zrovna teď) držím taky. A zbytečné to asi není, aspoň to má svojí logiku. Ale právě ten den před závodem je v té dietě naopak doporučována druhá večeře. A ty jsi nesnědl ani tu první!
Dále cituju z tréninkového doporučení P. Creifa: "Den před závodem a v den závodu zařadit ihned po jídle, který má zvýšený obsah cukrů (med, marmeláda, slazené nápoje), 2km regenerační běh. Teoretické zdůvodnění: podráždění k tomu, aby svalová buňka ukládala glykogen se spustí, pokud tato buňka musí pracovat. Do buňky se z krve dopraví víc glukózy a k skladování potřebného enzymu inzulín. Je-li v snídani hodně cukru, stoupne rychleji hladina cukru v krvi, na což tělo reaguje vyšší produkcí inzulínu. V této fázi zahajuješ dnešní trénink. (pozn. M.K. – míněno tím i rozklusání před marathonem) Protože je velmi klidný, spotřebuješ z krve velmi málo cukrů. Jeho velký zbytek pak tvůj biologický systém uskladní do svalových buněk. Pokud máme výhrady proti cukru, použijeme med. Tento postup je oprávněn jen v této důležité fázi! (pozn. M.K. – tento postup navazuje na tzv. superkompenzační dietu, kdy se první tři dny v týdnu před marathonem jí pouze strava bez sacharidů a po třech dnech naopak bohatá na sacharidy. Jinak doporučení: neužívat častěji než 3× do roka, neboť hrozí narušení metabolismu v organismu)
Ale nic se neděje, asi za 3 nebo 4 týdny bude maraton ve Stromovce, a tam se ti ten delší neplánovaný výklus hodí! Takže pohoda, však to tam (nebo jinde) ještě doženeš, a další osobák padne.
Praha
Štefan 25.09.2006 15:33:46
[quote=Mirek Kostlivý]Ale nic se neděje, asi za 3 nebo 4 týdny bude maraton ve Stromovce, a tam se ti ten delší neplánovaný výklus hodí! Takže pohoda, však to tam (nebo jinde) ještě doženeš, a další osobák padne.[/quote] Díky, pokusím se tvé rady na sobě aplikovat. Pohoda je, je to zvláštní, ale nijak zvlášť mne to nemrzí, akorát mne to mrzelo, když mi v cíli odmítli dát jídlo. :( Nevím jak to bude ze Stromovkou, láká mne Porubský dvoumaratón a chtěl bych zaběhnout oba. Takže možná půjdu Stromovku pomaleji, tak kolem 4 h.
Praha
Štefan 25.09.2006 15:38:19
[quote=Jitka]S klobásama a buřtama naštěstí problém nemám. Na to nemám chuť prostě nikdy. Když to tak pročítám, zdá se mi, že superkompenzační dietu držím vlastně pořád. Láduju se těstovinama, miluju sladký jídla, nejsem vegetarián, ale když mi někdo podstrčí maso, ani nevím, že něco žvejkám, je mi to úplně ukradený.[/quote] Já normálně maso nejím vůbec, natož pak klobásy. Ale při velikém vyčerpání mám na ně chuť. Zrovna včera jsem si přečetl, že bílkoviny mají v metabolismu zanedbatelnou úlohu, kromě případů extrémné zatěže. Tým si vysvětluji, že i vloni po svěm prvním maratonu jsem měl chuť na uzeninu, co normálně nemám nikdy.
Praha - Klánovice
Ondra1 26.09.2006 08:45:37
[quote=Štefan][quote=Jitka][/quote] Já normálně maso nejím vůbec, natož pak klobásy. Ale při velikém vyčerpání mám na ně chuť. Zrovna včera jsem si přečetl, že bílkoviny mají v metabolismu zanedbatelnou úlohu, kromě případů extrémné zatěže. Tým si vysvětluji, že i vloni po svěm prvním maratonu jsem měl chuť na uzeninu, co normálně nemám nikdy.[/quote] Tak to bych upřesnil, bílkoviny mají zanedbatelnou úlohu při energetickém pokrytí fyzické zátěže, nikoliv v metabolizmu!!! Pleteš si pojmy – metabolizmus je látková výměna v organizmu – všeobecně, jakákoliv – neplést si s energetickým pokrytím zátěže, to už je jen jedna z jeho mnoha funkcí. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem, bez nich se žádný živý organizmus samozřejmě nemůže obejít…
trava 27.09.2006 06:53:13
Štefane : už vím proč měli na Kladně v cíli ty buřtíky /nechápal jsem, kdo by si je mohl dát/, oni je měli kvůli tobě :D
Praha
Štefan 27.09.2006 09:02:16
[quote=trava]Štefane : už vím proč měli na Kladně v cíli ty buřtíky /nechápal jsem, kdo by si je mohl dát/, oni je měli kvůli tobě :D[/quote] Asi ne, normálně bych se na ně ani nepodíval, jak už jsem psal, maso nejím. Ale hlad je svi.. :)
Praha
Štefan 27.09.2006 09:09:46
[quote=Ondra][quote=Štefan][quote=Jitka][/quote] Já normálně maso nejím vůbec, natož pak klobásy. Ale při velikém vyčerpání mám na ně chuť. Zrovna včera jsem si přečetl, že bílkoviny mají v metabolismu zanedbatelnou úlohu, kromě případů extrémné zatěže. Tým si vysvětluji, že i vloni po svěm prvním maratonu jsem měl chuť na uzeninu, co normálně nemám nikdy.[/quote] Tak to bych upřesnil, bílkoviny mají zanedbatelnou úlohu při energetickém pokrytí fyzické zátěže, nikoliv v metabolizmu!!! Pleteš si pojmy – metabolizmus je látková výměna v organizmu – všeobecně, jakákoliv – neplést si s energetickým pokrytím zátěže, to už je jen jedna z jeho mnoha funkcí. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem, bez nich se žádný živý organizmus samozřejmě nemůže obejít…[/quote] Ondro, asi máš pravdu, ale to co jsem napsal je citát z knihy Vytrvalostní trénink. Nevím jak je to s tým stavebním kamenem, ale bez živočíšných bílkovín se lidský organizmus obejde lehce. Důkazem je nejen množství vytrvalců – vegetaríánů – ale třeba i Carl Lewis, devíti násobný olympijský vítěz ve sprintech a dálce, který je (nebo alespoň v čase závodění byl) vegetarián. Jsem přesvědčen, že pro starší lidi, tedy i pro mne, je maso když ne škodlivé, tak přinejmenším zbytečně zatěžující.
Liberec
Advid 27.09.2006 09:10:41
[quote=Štefan][quote=trava]Štefane : už vím proč měli na Kladně v cíli ty buřtíky /nechápal jsem, kdo by si je mohl dát/, oni je měli kvůli tobě :D[/quote] Asi ne, normálně bych se na ně ani nepodíval, jak už jsem psal, maso nejím. Ale hlad je svi.. :)[/quote] Hlad ne, chuť. Vedle byly loupáky. :)
Praha
Štefan 27.09.2006 09:12:19
[quote=Advid][quote=Štefan][quote=trava]Štefane : už vím proč měli na Kladně v cíli ty buřtíky /nechápal jsem, kdo by si je mohl dát/, oni je měli kvůli tobě :D[/quote] Asi ne, normálně bych se na ně ani nepodíval, jak už jsem psal, maso nejím. Ale hlad je svi.. :)[/quote] Hlad ne, chuť. Vedle byly loupáky. :)[/quote] Tam už jsem od hladu nedoviděl :)
Mato 27.09.2006 10:36:05
Co sa tyka superkompenzacnej diety, ja mam s nou dobre skusenosti. Posledne 2 moje maratony som ju drzal striktne a nemal som v poslednych fazach maratonu ziadnu krizu (unava tam samozrejme bola, ale nespomalil som a zabehol si osobaky). Zacal som s nou v nedelu, presne tyzden pred maratonom- rano cca 22–25km beh, pred nim len 1 muesli tycinku, po nom uz iba jedlo s minimom sacharidov (uplne sa im neda vyhnut- dokonca aj maso ich trosku obsahuje, rovnako tak syry a zelenina, aj ked v mensej miere ako ovocie- to nejem vobec v tejto faze). Prve sacharidove jedlo si dam az v stredu rano, lebo poobede bezim lahky vyladovak- obycajne 5×3min svizne s 1min volne… pocity su zmiesane, ale lepsie ako predosle 3 dni. Rozhodne si treba dat pozor a neprezierat sa vo faze carboloading (ked uz sacharidy jeme vo vyssej miere). Zmenime iba pomer zlozenia kalorickeho prijmu, t.j. z 0–10% sacharidov, 60–70% bielkovin a 20–30% tukov pocas diety, na 75–85% sacharidov, 10% bielkovin, 10% tukov. Celkovy kaloricky prijem by mal zostat maximalne tak rovnaky ako pocas normalneho stravovania, ci dokonca o kusok nizsi, lebo behame vyrazne menej. Pije sa omnoho viac vody, lebo na kazdy gram CHO (karbohydratov) sa viazu 3–4g vody. Obycajne sa v tejto faze priberie 2–5kg, vsetko je to vsak voda a pocas zavodu sa to postupne strati. Ak by sme sa prezierali, tak navrch k tejto vodnej zatazi pribudne aj tukova zataz, kt. sa tak lahko nestrati… :) Neodporucam skusat tuto dietu pocas treningu- ma ucinnost max. 2× do roka, inak si na nu organizmus privykne a nedovoli 30% navysenie glykogenovych zasob vo svaloch. Studie, kt. popieraju uspesnost tejto diety boli chybne spravene a robene v USA, kde sa snazia dokazat opak vsetkeho, co je namahave a vyzaduje si pevnu volu. Europski autori, co sa odvolavaju na tieto studie ich sami nikdy nepreverili. Koniec-koncov, oskusal som si to na vlastnej kozi- dieta je tazka, najma pri behani v pondelok-stredu, ale ten pocit na starte! Je to akoby ste mali nitrogenovy pohon namiesto benzinoveho :)
Brno
rk 27.09.2006 14:44:17
[quote=Štefan]Ondro, asi máš pravdu, ale to co jsem napsal je citát z knihy Vytrvalostní trénink. Nevím jak je to s tým stavebním kamenem, ale bez živočíšných bílkovín se lidský organizmus obejde lehce. Důkazem je nejen množství vytrvalců – vegetaríánů – ale třeba i Carl Lewis, devíti násobný olympijský vítěz ve sprintech a dálce, který je (nebo alespoň v čase závodění byl) vegetarián. Jsem přesvědčen, že pro starší lidi, tedy i pro mne, je maso když ne škodlivé, tak přinejmenším zbytečně zatěžující.[/quote] Sprinter vegetarián? To jsem ještě neslyšel. Ale dostihový kůň taky nejí maso a jak běhá ! Asi je to o vrozených dispozicích, hormonech (i přidávaných zvnějšku) a zvycích. Neumím si představit provedení prvních tří dnů superkompenzační diety jen s rostlinými bílkovinami. To mi zbývá jen tvaroh, nesladká zelenina, olej a luštěniny, nebo-li vyhladovění. Armstrong na kole jedl sendviče s tuňákem a sýrem i během první půlky etap TdF. To je mi bližší.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 27.09.2006 15:10:47
[quote=rk]Neumím si představit provedení prvních tří dnů superkompenzační diety jen s rostlinými bílkovinami. To mi zbývá jen tvaroh, nesladká zelenina, olej a luštěniny, nebo-li vyhladovění.[/quote] … a taky s živočišnými bílkovinami (včetně tuků). Jinak máš pravdu, být bez chleba tři dny je horší (i když s hojností masa), než být týden jen o suchém chlebu a o vodě :)
Praha - Klánovice
Ondra1 27.09.2006 15:14:05
[quote=Štefan][quote=Ondra][quote=Štefan] Já normálně maso nejím vůbec, natož pak klobásy. Ale při velikém vyčerpání mám na ně chuť. Zrovna včera jsem si přečetl, že bílkoviny mají v metabolismu zanedbatelnou úlohu, kromě případů extrémné zatěže. Tým si vysvětluji, že i vloni po svěm prvním maratonu jsem měl chuť na uzeninu, co normálně nemám nikdy.[/quote] Tak to bych upřesnil, bílkoviny mají zanedbatelnou úlohu při energetickém pokrytí fyzické zátěže, nikoliv v metabolizmu!!! Pleteš si pojmy – metabolizmus je látková výměna v organizmu – všeobecně, jakákoliv – neplést si s energetickým pokrytím zátěže, to už je jen jedna z jeho mnoha funkcí. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem, bez nich se žádný živý organizmus samozřejmě nemůže obejít…[/quote] Ondro, asi máš pravdu, ale to co jsem napsal je citát z knihy Vytrvalostní trénink. Nevím jak je to s tým stavebním kamenem, ale bez živočíšných bílkovín se lidský organizmus obejde lehce. Důkazem je nejen množství vytrvalců – vegetaríánů – ale třeba i Carl Lewis, devíti násobný olympijský vítěz ve sprintech a dálce, který je (nebo alespoň v čase závodění byl) vegetarián. Jsem přesvědčen, že pro starší lidi, tedy i pro mne, je maso když ne škodlivé, tak přinejmenším zbytečně zatěžující.[/quote] Nejprv bych zase upřesnil pojmy – živočišné bílkoviny nejsou jen bílkoviny obsažené v masu, ale i ve vejcích, mléce, mléčných výrobcích… a těch myslím Štefane příjmáš dost… Jinak není pravda, že se bez nich naše tělo obejde lehce. Pokud je ale nahradíš správnými bílkovinami z rostlinné stravy, tak se může obejít bez potíží. To ale není taky tak snadné.
Bílkoviny všeobecně (rostlinné i živočišné) jsou vlastně poskládané řetězce aminokyselin – pro tvorbu správné bílkoviny je třeba všech aminokyselin, ze kterých se bílkovina skládá (to je zapsáno v chromozomu buňky, kteá bílkvinu tvoří). Aminokyseliny z tohoto pohledu dělíme na dvě skupiny – esenciální (naše tělo je nedokáže samo vytvořit a musí je přijmout z vnějšku – potravou, celkem je jich 9) a neesenciální (naše tělo je dokáže vytvořit samo). Jak jsem už psal, esenciální bílkoviny musí živočichové přijmout ve stravě. Nedokáží je vytvořit, ale ani nijak uchovávat, pouze přetvořit do správného řetězce nové bílkoviny. Nepotřebné aminokyseliny tedy tělo vyloučí. Zjednodušeně řečeno, pokud chybí jen jediná aminokyselina, potřebná k tvorbě bílkoviny, bílkovina se „neposkládá“ a tak zůstanou i ostatní aminokyseliny nevyužity – tělo je vyloučí. Kvalita bílkovin ve stravě se měří podílem esenciálních aminokyselin k neesenciálním. Čím je více esenciálních, tím je bílkovina kvalitnější. Nejvíce esenciálních bílkovin obsahují VEJCE, MLÉKO (MLÉČNÉ VÝROBKY) A MASO. Bílkoviny rostlinného původu mají naproti tomu většinou nízký obsah esenciálních aminokyselin a některé může být v určitém druhu potraviny nedostatek. Proto je pro vegetariány nutné, aby si hlídali správný příjem bílkovin z více zdrojů (druhů potravin). Nedostatek všech aminokyselin potřebný pro tvorbu živočišné bílkoviny může „ortodoxnímu vegetariánovi“ (který nejí žádné potraviny živočišného původu – vejce, mléčné výrobky…) způsobit i vážné zdravotné problémy. To ale myslím není Tvůj případ, ani zde citovaných sportovců.
Jestli je vegetariánství zdravé, nebo není, o tom bych tu nechtěl debatovat, ani o jeho případných etických aspektech, sám jím maso jen občas, nicméně jakákoliv forma extrému není podle mě ideální řešení, všeobecně… Problém většinou bývá s příjmem správného množství, protože jak jsem psal, tělo si nedokáže dělat z potřebných aminokyselin zásobu a tvorma nových bílkovin je také omezená, většinou je příjem živočišných bílkovin přehnaně velký. S tvrzením, že pro starší lidi je maso, když ne škodlivé, tak minimálně zbytečně zatěžující ale nesouhlasím. Pokud si vybereš tu správnou potravinu – bílá i červená masa s nízkým obsahem tuku – ryby, drůbež, hovězí rozhodně svému tělu nijak neublížíš, spíš naopak. Jak jsem ale psal v úvodu, stjně se do Tvého těla pravděpodobně dostane dostatečné množství živočišných bílkovin z jiné potravy než z masa.
Praha - Klánovice
Ondra1 27.09.2006 15:15:07
[quote=rk][quote=Štefan]Ondro, asi máš pravdu, ale to co jsem napsal je citát z knihy Vytrvalostní trénink. Nevím jak je to s tým stavebním kamenem, ale bez živočíšných bílkovín se lidský organizmus obejde lehce. Důkazem je nejen množství vytrvalců – vegetaríánů – ale třeba i Carl Lewis, devíti násobný olympijský vítěz ve sprintech a dálce, který je (nebo alespoň v čase závodění byl) vegetarián. Jsem přesvědčen, že pro starší lidi, tedy i pro mne, je maso když ne škodlivé, tak přinejmenším zbytečně zatěžující.[/quote] Sprinter vegetarián? To jsem ještě neslyšel. Ale dostihový kůň taky nejí maso a jak běhá ! Asi je to o vrozených dispozicích, hormonech (i přidávaných zvnějšku) a zvycích. Neumím si představit provedení prvních tří dnů superkompenzační diety jen s rostlinými bílkovinami. To mi zbývá jen tvaroh, nesladká zelenina, olej a luštěniny, nebo-li vyhladovění. Armstrong na kole jedl sendviče s tuňákem a sýrem i během první půlky etap TdF. To je mi bližší.[/quote] A na jaké rostlině roste tvaroh???? :)
Brno
rk 27.09.2006 16:13:54
No jo, máš pravdu, to mi ulítlo. Tvaroh není z rostlinná bílkovina, ale tři dny bych ho jíst nechtěl. Ani s kedlubnou.
Praha
Štefan 27.09.2006 16:32:23
[quote=Ondra]Nejprv bych zase upřesnil pojmy – živočišné bílkoviny
nejsou jen bílkoviny obsažené v masu, ale i ve vejcích, mléce,
mléčných výrobcích… a těch myslím Štefane příjmáš dost… …
Proto je pro vegetariány nutné, aby si hlídali správný příjem bílkovin
z více zdrojů (druhů potravin). Nedostatek všech aminokyselin potřebný
pro tvorbu živočišné bílkoviny může „ortodoxnímu vegetariánovi“
(který nejí žádné potraviny živočišného původu – vejce, mléčné
výrobky…) způsobit i vážné zdravotné problémy. To ale myslím není
Tvůj případ, ani zde citovaných sportovců. …[/quote] Dík za upresnění,
myslel jsem výhradně maso. Nepovažuji sa za „ortodoxního vegetariána“,
letos jsem maso jedl asi čtyřikrát (z toho dvakrát uzeninu po maratónu),
v poslední době jím i ryby, a samozřejmě velce, tvaroh, mléko, sýry …
Ale s masem jsem vyrovnaný, a věřím, že by mi neprospívalo. Předloni
v listopadu mi zjistili silnější anémii. Všichni mne přesvědčovali, že
musím jíst maso. Tehdy jsem asi rok nesnědl ani kousek masa nebo ryb a
anémie stejně zmizela. Protože jsem ji nijak neléčil, věřím, že to
způsebil běh – asi měsíc po nálezu jsem začal běhat. Ale nechci
z toho nic obecné vyvozovat, nebo polemizovat o vegetariánství. Je to jenom
moje zkušenost.
pug 27.09.2006 17:03:01
[quote=Štefan]. Předloni v listopadu mi zjistili silnější anémii. Všichni mne přesvědčovali, že musím jíst maso. Tehdy jsem asi rok nesnědl ani kousek masa nebo ryb a anémie stejně zmizela. Protože jsem ji nijak neléčil, věřím, že to způsebil běh – asi měsíc po nálezu jsem začal běhat. Ale nechci z toho nic obecné vyvozovat, nebo polemizovat o vegetariánství. Je to jenom moje zkušenost.[/quote] Tak na tuhle nebezpečnou zkratku teda fakt pozor! Anémií je několik druhů a každý má jinou příčinu a to ne všechny známe! Taky píšete, že po nálezu jste začal běhat. Nevím jak to bylo u Vás, ale u většiny lidí začínajících s během časem dojde i k jakési samovolné úpravě stravovacích návyků. Sice tvrdí že ne, ale kritický pohled do jejich deníků říká něco jiného. To je jedno z desítek dalších možných vysvětlení. Kdybych se nad tímhle měl zamýšlet, rozhodně bych to nedělal bez detailní znalosti diagnozy a biochemického vyšetření.
Plzeň
VILDA 29.09.2006 17:24:41
[quote=Ondra][quote=Štefan][quote=Ondra] Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem, bez nich se žádný živý organizmus samozřejmě nemůže obejít…[/quote] .[/quote] Nejprv bych zase upřesnil pojmy – živočišné bílkoviny nejsou jen bílkoviny obsažené v masu, ale i ve vejcích, mléce, mléčných výrobcích… a těch myslím Štefane příjmáš dost… Jinak není pravda, že se bez nich naše tělo obejde lehce. Pokud je ale nahradíš správnými bílkovinami z rostlinné stravy, tak se může obejít bez potíží. To ale není taky tak snadné.
Bílkoviny rostlinného původu mají naproti tomu většinou nízký obsah esenciálních aminokyselin a některé může být v určitém druhu potraviny nedostatek. Proto je pro vegetariány nutné, aby si hlídali správný příjem bílkovin z více zdrojů (druhů potravin). Nedostatek všech aminokyselin potřebný pro tvorbu živočišné bílkoviny může „ortodoxnímu vegetariánovi“ (který nejí žádné potraviny živočišného původu – vejce, mléčné výrobky…) způsobit i vážné zdravotné problémy. To ale myslím není Tvůj případ, ani zde citovaných sportovců. Jestli je vegetariánství zdravé, nebo není, o tom bych tu nechtěl debatovat, ani o jeho případných etických aspektech, sám jím maso jen občas, nicméně jakákoliv forma extrému není podle mě ideální řešení, všeobecně… S tvrzením, že pro starší lidi je maso, když ne škodlivé, tak minimálně zbytečně zatěžující ale nesouhlasím. Pokud si vybereš tu správnou potravinu – bílá i červená masa s nízkým obsahem tuku – ryby, drůbež, hovězí rozhodně svému tělu nijak neublížíš, spíš naopak. Jak jsem ale psal v úvodu, stjně se do Tvého těla pravděpodobně dostane dostatečné množství živočišných bílkovin z jiné potravy než z masa.[/quote] Já jsem zůstal jen u drůbežího a rybího masa, uzeniny nemůžu ani vidět. Né, že bych si to nějak nařídil, ale postupně s naběhanými KM se měnila i chuť a potřeba těla. Vidím, to jako další pozitovum pravidelného běhání. Štefana naprosto chápu,já se také cítím daleko „čistější“ a neznám pocit obtěžkaného žaludku. Jím takové kombinace, že moje žena protestuje a přátelé mě přestali zvát na svadby. Když bílkoviny, tak si moc pochutnám na doma uvařených kvalitních fazolích v rajské omáčce se lžící kysané smetany a k tomu mořskou štiku, kterou lehce posypu ovesnými vločkami. Vše zapiju rajskou šťávou a je vymalováno. Ty fazole raději v den trénikového volna, abyste nerušili v lese zvěř.
Plzeň
VILDA 16.10.2006 14:21:59
[quote=Mato]Co sa tyka superkompenzacnej diety, ja mam s nou dobre skusenosti. Prve sacharidove jedlo si dam az v stredu rano, lebo poobede bezim lahky vyladovak- obycajne 5×3min svizne s 1min volne… pocity su zmiesane, ale lepsie ako predosle 3 dni.[/quote] Mato, myslel jsem, že je doporučené si dát první sacharidy až po středečním tréninku, kdy si ještě vyčerpáš zbytek sacharidů .........a až potom můžeš jít do cukrárny na dortíček. Ten trénink si prostě vytrpíš.
Mato 17.10.2006 08:45:29
[quote=VILDA][quote=Mato]Co sa tyka superkompenzacnej diety, ja mam s nou dobre skusenosti. Prve sacharidove jedlo si dam az v stredu rano, lebo poobede bezim lahky vyladovak- obycajne 5×3min svizne s 1min volne… pocity su zmiesane, ale lepsie ako predosle 3 dni.[/quote] Mato, myslel jsem, že je doporučené si dát první sacharidy až po středečním tréninku, kdy si ještě vyčerpáš zbytek sacharidů .........a až potom můžeš jít do cukrárny na dortíček. Ten trénink si prostě vytrpíš.[/quote] Nie, ak uz celu nedelu nejes ziadne sacharidy (pre mna je to v ten den 25km beh skoro rano- nalcno- teda iba s kavou). Potom este pondelok a utorok- tiez nebeham pomaly, v pondelok idem bezat 2×. Aha- v sobotu pred superkompenzacnou dietou idem bud zavod 9–12km, alebo tazsi intervalovy trening (napr. 4×2000m @10km tempo)… to Ti tiez zasoby neprida. Garantujem Ti, ze v utorok uz nemam ziadne zbytocne zasoby glykogenu vo svaloch po predoslych dnoch a dalsi den diety by mi iba uskodil. Stredocny trening uz nie je pre ucely diety, ale pre moj lepsi pocit z pohybu a zosynchronizovanie si bezeckeho kroku a dychania- skratka- VYLADOVAK, nie muciaren (ta ma caka na maratone v poslednych fazach). Mam to odskusane, ako som hovoril. Naviac dorticek si urcite nedam, lebo ten ma viac tuku ako sacharidov, radsej si dam plnu misku muesli, alebo chlieb s medom… Moje oblubene carboloading jedlo je cokolvek s ryzou- vela ryze, malo priloh. Je to lepsie ako cestoviny a telo to lahsie spracuje.
Plzeň
VILDA 17.10.2006 12:17:53
[quote=Mato][quote=VILDA][quote=Mato]Co sa tyka superkompenzacnej diety, ja mam s nou dobre skusenosti. Prve sacharidove jedlo si dam az v stredu rano, lebo poobede bezim lahky vyladovak- obycajne 5×3min svizne s 1min volne… pocity su zmiesane, ale lepsie ako predosle 3 dni.[/quote] Mato, myslel jsem, že je doporučené si dát první sacharidy až po středečním tréninku, kdy si ještě vyčerpáš zbytek sacharidů .........a až potom můžeš jít do cukrárny na dortíček. Ten trénink si prostě vytrpíš.[/quote] Nie, ak uz celu nedelu nejes ziadne sacharidy (pre mna je to v ten den 25km beh skoro rano- nalcno- teda iba s kavou). Potom este pondelok a utorok- tiez nebeham pomaly, v pondelok idem bezat 2×. Aha- v sobotu pred superkompenzacnou dietou idem bud zavod 9–12km, alebo tazsi intervalovy trening (napr. 4×2000m @10km tempo)… to Ti tiez zasoby neprida. Garantujem Ti, ze v utorok uz nemam ziadne zbytocne zasoby glykogenu vo svaloch po predoslych dnoch a dalsi den diety by mi iba uskodil. Stredocny trening uz nie je pre ucely diety, ale pre moj lepsi pocit z pohybu a zosynchronizovanie si bezeckeho kroku a dychania- skratka- VYLADOVAK, nie muciaren (ta ma caka na maratone v poslednych fazach). Mam to odskusane, ako som hovoril. Naviac dorticek si urcite nedam, lebo ten ma viac tuku ako sacharidov, radsej si dam plnu misku muesli, alebo chlieb s medom… Moje oblubene carboloading jedlo je cokolvek s ryzou- vela ryze, malo priloh. Je to lepsie ako cestoviny a telo to lahsie spracuje.[/quote] Mato, už jsem starší, já tak tvrdě v sobotu a v neděli před dietou neběhám / Ne 20K /. Já jím také hodně rýže a brambor......ten dortíček bude opravdu lehoučký, ale až po tý rýži. Dovol, abych se před Stromovkou odměnil:-)
RADU 05.08.2007 21:46:44
Většina lidí má spojeno vegetariánství pouze s nejedením masa což je velký omyl.Není to pouze nejedení masa,ale i cukru,bílé mouky,uzenin,másla,margarínu,sádla,kečupu,hořčice,černého čaje,kávy,alkoholu,všech konzervovaných potravin,paštik,octu,různých dochucovadel-sojová omáčka,magi…limonád,zmrzliny,cukrovinek,oplatků,sušenek......Jsou vegetariáni,kteří nejedí ani vajíčka a mléčné výrobky. Potom jsou vegani,kteří jedí pouze rostlinné potraviny,vitariáni,kteří jedí pouze rostlinné tepelně neupravené potraviny.Samozřejmě že vegetarián se neopíjí alkoholem,nekouří ani nepoužívá žádné jiné drogy,sportuje.Podle vědeckých studií netrpí civilizačními chorobami v takové míře jako běžná populace,netrpí obezitou.Všeobecně se zajímají o zdravý životní styl,není to pouze o nejedení masa,ale je to celkově zdravý životní postoj.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.