alkohol
bezec_adam 26.04.2017 17:58:31
Ahoj,chtěl bych se Vás zeptat, jak moc velký problém podle Vás představuje občasne pití alkoholu, jednak z hlediska získávání (ztráty) fyzičky a jednak z pohledu postavy (svaly/tuk)? Konkrétně mám na mysli to,že jdu cca jednou tydne s kamosema tzv. ' na pivo' kde si dam větsinou cca litr vina a tři piva. Zajima me jak moc velka brzda je to v ziskani lepsi fyzicky (zejména vytrvalosti) když jdu např. dopoledne běhat a večer na takovou akci?Už jsem dokonce slyšel i názory,že v takovém případe je dokonce trenink uplne zbytečný a ten následný chlast má za následek jako by prakticky ani žádný trenink nebyl!!Myslite,ze je to opravdu az tak ‚zhave‘? A druha část otázky se tyka vlivu na rekneme ‚telesnou formu‘ – tzv. vzhled (mnozstvi svalu,tuku). Da se to brat treba neco jako cheat day 1× do tydne? (myslim ten kaloricky prebytek ve forme toho piti,ktery neni zrovna maly..) Na druhou stranu na druhy den potom snim vetsinou o jedno jidlo min oproti normalu takze by se mohlo timto zase o neco vyvazit?:-) Diky za názory
Meescha 26.04.2017 22:32:48
>> bezec_adam, 26. 04. 2017 17:58:31
Zapít litr vína třemi pivy, nooo… Jestli jsi mladý, nemusíš se alkoholu bát, v opačném případě bys sám po nadměrném pití cítil, že Ti to vůbec neběhá.
Drahoš 26.04.2017 23:38:21
Aký je Tvoj osobák na 10 km, prípadne na inej trati?
Si muž alebo žena?
Robíš si len srandu? :)
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 26.04.2017 23:41:02
Pro získávání zkušeností a znalostí si zkus ten den dát těžký trénink a uvidíš, jak jsi do druhého dne (ne)zregeneroval. Játra neví, co odbourávat dřív – alkohol, nebo metabolický odpad z tréninku. To nejmírnější je, že prodloužíš regeneraci. Na zbytek sis odpověděl zhruba sám, a na něco odpovědět nejde (jaký vliv bude mít tolik alkoholu na Tvou váhu). Já mám na sobě ověřené, že jedno pivo k večeři (ceteris paribus) na nějaké častější bázi (třeba ob den) má na váhu docela dost vliv. Ale to je můj metabolismus, čili to je těžko přenositelné.
Liberec 6 Rochlice
Masomleyn 27.04.2017 02:01:43
Hezký dotaz. V první řadě alkohol před nebo při tréninku je nesmysl. To se asi shodneme všichni. V uvedeném množství bude mít vliv i déle jak jen následující den. Pokud je to ale tvůj víkendový „standard“ a tělo ho zvládá, asi není třeba se tim nějak zvlášť trápit. Samozřejmě že díky tomu nebudeš hubnout, ani nijak výrazně zlepšovat výkonnost. Prostě jen dáš organizmu pokouřit dvojnásob Půl týdne se bude hrabat z opojení alkoholem, a tu druhou z fyzické zátěže. Až do doby, než přijdeš na to, že obojí dohromady není příliš rozumné ani příjemné. Osobně se z životosprávou taky nijak neomezuju, ale větší přísun piva nebo „těžkých“ potravin se okamžitě projeví a odbourává i několik dní. U mladších ročníků to samozřejmě není tak moc výrazné a návrat do normálu je rychlejší.
Desert 27.04.2017 04:59:49
Samuel Wanjiru – OH 2008 maraton, všechno je individuální,
jm1 27.04.2017 06:47:13
>> Desert, 27. 04. 2017 04:59:49
Eventualne treba Henry Rono
Desert 27.04.2017 07:27:58
>> jm1, 27. 04. 2017 06:47:13
z výšek bývá tvrdý pád, pokud se o tebe země za kterou jsi běhal nepostará,
Mato 27.04.2017 08:38:44
Co sa tyka tréningu a regeneracie – myslim, ze hobici to prilis riesia. Málokedy je jedinec tak silno motivovany a ma taky prah bolesti, ze by si sam pre sebe dokazal dlhodobo kopat jamu. To skor ten trening vynecha, ci ho osidi. Dlhodobe prepinanie sa je domena výkonnostných a vrcholových sportovcov. Ak to zvladas aj s pitim, nie si tri dni po tom ako zombik bez chuti na fyzicku aktivitu, tak obcasne excesy su naprosto OK. Lepsie prezit zivot v pohode a uvolneny, ako vecne zosnurovany a vystresovany, ci to, co strcim do ust je maximalne zdrave, ci to ma x gramov uhlovodnanov a y gramov tuku, ci proteinov, pripadne, ci som tento tyzden pribral/schudol pol kila. Ak zeriem vela, veci mi budu tesne a tazko sa mi bude behat – OK, ak mi to vadi, trochu uberiem na prijme, nebudem sa prejedat a za nejaky cas to bude lepsie.
Na druhu stranu, ak si vykonnostny bezec, ci vrcholovy, tak v tvrdom tréningu ma chut na alkohol asi len alkoholik (vid odkaz na Henryho Rona, ci Wanjirua). Nevravim, ze aj vykonnostni/vrcholovi sportovci sa nescapu pod obraz bozi, ale je to naozaj obcasne, ak sa dostatocne tvrdo pripravuju. Skratka Ti ten chlast neprijde vôbec na chut a ked, tak potom so vsetkou fanfárou a znova nan pomyslis az za hodne dlhu dobu.
Samozrejme – pravidelne pitie (a aj 1× tyzdenne je pravidelne, aj ked nie caste) vo vacsich mnozstvach sa prejavi na metabolizme, neschopnosti palit efektivne tuky a velmi znizenou motiváciou na trening.
Liter vina a 3 piva je vsak dost slusna jazda – najmä ta kombinacia. V minulosti by som to zvladol asi aj 3–4× do mesiaca, od urciteho veku by som to spravil raz a potom by som si to odskakal pretrvávajúcou únavou a zlymi pocitmi (nehovorim teraz o kocovine, ale o dôsledkoch na dalsie dni). Mne sa osvedcilo – ked uz pit (u mna tak 3–5× rocne, ak vôbec, tak zostavam pri jednom druhu – bud domaca palenka, vino, alebo velmi obcasne pivo, po ktorom sa zvyknem citit najhorsie a unava pretrvava najdlhsie. Nepomoze ani to, ze po nejakom zatahu vyspavanie na druhy den neprichadza v uvahu – ani cez vikend.
Drahoš 27.04.2017 09:24:17
Na pasta párty večer pred MMM 2000 som vypil 5 pív. Na druhý deň som si zlepšil osobák spred roka o 15 minút na 3:07. Otázne je, ako by som bežal bez tých pív, ale rozdiel by asi nebol velky.
Samozrejme, pri výkonoch cca 2:30 a lepších, by sa takýto prehrešok zrejme prejavil na výkone.
crusty 27.04.2017 11:36:19
Záleží jak to zvládáš. Já pokud to trochu přeženu, tak pak další den při běhu spíš trpím. Taky tepy mám o dost vyšší, takže negativní vliv je i takhle celkem patrný. Pokud jdu do hospody, tak si plánuji na další den běh a pak buď toho moc nevypiji a nebo se další den proklínám
bezec_adam 27.04.2017 15:58:09
OK tak všem díky za názory.
Nejvíc se mi líbí ten Maťův (u toho jsem paradoxně očekával, že to naprosto odsoudí – překvapil).
Mám na to podobný názor, jelikož nejsem profík ale pouhý hobík amatér který běhá/cvičí a sportuje vyloženě pro radost (a taky samozřejmě abych trochu vypadal a nebyl kopa sádla) tak si myslím, že není nutné si odříkat a být ve stresu a občas se prostě jít s kamošema „pobavit“.
Mám docela dost známých sportovců, kteří si taky jednou do týdne zajdou zapřit.
Jinak ten další den po takové akci samozřejmě cítím stav kocoviny, únavy atd. – tzn zásadně v ten den po akci neběhám (občas kolo a to musím říct že jede vcelku dobře:-)
Ale ob den už je vše naprosto OK a nemám problém jít další trénink a dokonce se na něj těším.
Otázka je, o kolik bych byl schopný se zlepšit (jak výkony tak i figurou) kdybych chlast vynechával/omezil.
Praha
EvženGe 27.04.2017 16:23:25
>> bezec_adam, 27. 04. 2017 15:58:09
Jen se trochu divíme (teda já, Sára a Drahoš), jak to je s tvým jménem a pohlavím
Drahoš 27.04.2017 16:57:08
>> EvženGe, 27. 04. 2017 16:23:25
Ja sa divím aj tej kombinácii, po cca litri vínka prejsť na pivo sa mi zdá byť … hmm. trošku negustiózne :)
vsara 27.04.2017 17:06:49
>> Drahoš, 27. 04. 2017 16:57:08
Krááá. Votrlý vrány snesou všechno !!! A straky už vůbec !!! Ty klidně střídaj krabičák, pivo a Okenu !!
Krá vrána Sára
Desert 27.04.2017 18:06:28
>> vsara, 27. 04. 2017 17:06:49
pokud si někde k té okeně vykrákaj chleba
PROFESIONÁL 27.04.2017 23:16:45
Nezlob se ale alkohol do sportu vůbec nepatři to je muj názor ale dělej jak uznáš za vhodné.
PROFESIONÁL 27.04.2017 23:18:20
>> EvženGe, 27. 04. 2017 16:23:25
Čemu se diviš??Tvuj příspěvek je usměvny.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.