Příprava na Fsps na 1500 metrů a 100 metrů
vseosportu 07.04.2007 22:34:10
Máte někdo zkušenosti s přípravou na fsps,konkrétně na 1500 a 100 m.Potřeboval bych poradit s tréninkem.Nestuduje tam náhodou někdo zvás.Předem děkuji za každou radu.
Brno/Havířov
forest 07.04.2007 23:02:18
Ahoj, já. Jen ve zkratce:
- s křížkem po funuse… (konec dubna)
- na sprint si sežeň tretry (bezpodmínečně nutné, nějaká desetinka u slabších běžců to může dát), nauč se starty z bloků (včetně seřízení bloků!)
- tréning 100 m – zbytečné, moc málo času
- tréning na 1500 m za 3 nebo 4 týdny… jít si zaběhat, vědět alespoň z předchozích 1500 m čas na který poběžíš – zapamatovat si mezičasy na dvoustovky a na přijímačkách se nenechat strhnout, nebo brzdit (jsou rozběhy, kdy ulítnou 3 kluci ke 4:30… jsou rozběhy, kdy jsem to zachraňoval já těsně nad 5)
- zaměř se na gymnastiku – dokonale se nauč posloupnost jednotlivých cviků, cvič bez bot (s botama jsi za gymnastického burana). Nejlépe překecej svého tělocvikáře na střední – jinak nemáš ani šanci se někam dostat na nacvičování na hrazdě. Proplé špicky a ponožky taky dolů. Na zpevnění doporučuju stoje na rukou, kdy jsou nohy o zeď (nejdřív se žíněnkou, pak to klidně dělat i doma). Pomůže to koordinaci a je to první prvek sestavy – ten musíš vždy mít v pohodě, prostě „na rozjetí“.
- medicimbál – nauč se správnou techniku. Není to o rukách, ale břišním a zádovém svalstvu. První hod musí být bezpodmíněčně „na jistotu“.
- jdi si alespoň jednou zaplavat na 50 m bazén, ať víš, co čekat. Je to fakt rozdíl plavat v 25 a v 50. Čas budeš mít trošku horší než z 25m bazénu. Nauč se startovní skok s brýlema (tlačit bradu na hruď), brýle na krku nejsou zrovna 3× nejlepší…
- volejbal musíš umět, abys na to vydřel nějaké dobré body (7+), není problém z něho odejít se 3 body a budeš se divit proč. Protože nevíš jak se co dělá dobře. Že uděláš přihrávku neznamená, že je technicky správná provedená. Basket je v tomto ohledu mírnější, ale pokud ti nejde dobře dvojtakt, tak ani nepřemýšlej o něm…
- nezapoměn plavky (vlastní zkušenost)
- hodně štěstí
vseosportu 13.04.2007 22:41:33
Já se chystám na příjmačky až na další rok.Ale moc děkuji za rady. .Mohl bys mně napsat jak se přípravovat ,když mám ještě rok času.
Brno/Havířov
forest 14.04.2007 15:39:53
Tak to mění situaci. Nejprve bych odchytil tělocvikáře, aby s tebou něco udělal na gymnastice. Bez odborné pomoci nemáš skoro šanci, pokud nemáš vlohy – i kdyby ano, tak bys bojoval s terminologií sestavy. Vždy před nebo po gymnastice jsme si zkoušeli medicimbál. Popíšu ti mojí skladbu: Podzim – je třeba začít běhat (lehce) – bude se to hodit všude a 1 týdně zajít na bazén Zima – chce to zvýšit něco na bazéně (nejlépe někdo, kdo plave a umí ti opravit chyby). Rozhodně nemá smysl přemýšlet o jiném stylu než o kraulu! Začít posilovat (zpevnit korzet, ruce budou z plavča, nohy z běhání) – na gymnastice nutnost. Od ledna/února začít tlačit na pilu v gymnastice. Březen – zrychlit samotné běhání (začít zařazovat intervaly) a nácvik na sprinty.
Pokud chceš, tak to půjde. Hlavně to nepodcenit. Jako příklad uvedu sebe: v lednu jsem neuměl ani kotoul vpřed…
vseosportu 30.08.2007 10:35:27
Nevíš foreste kde se dá trénovat v Brně hrazda?Nějakej oddíl ,kam bych mohl chodit to cvičit,ve škole mám jen tu malou hrazdu,to je asi na nic že.
Brno/Havířov
forest 30.08.2007 10:39:28
Kounicova 22 (tam je budova Sokola), vejdeš vchodem u tělocvičny vlevo a dolů do suterénu. Je to tam v pondělí až čtvrtek od 19 do 21 hodin, alespoň to tak loni bylo. Vlezné je tuším padesátka.
Pak něco snad je na Moravské slávii, alenikdy jsem tam nebyl.
vseosportu 30.08.2007 15:35:12
Dík moc.A pustí tam každěho nebo se tam musíš zaregistrovat?
Brno/Havířov
forest 30.08.2007 16:05:31
Ty hodiny, které jsem uvedl jsou „pro veřejnost“. To jsem opomněl. Jinak jsou tam 2 hrazdy – dosažná (relativně nízká, cca 160 cm výška, ideální na nacvičení) a pak doskočná (cca 250 cm). Na doskočnou ani nemusíš chodit. Na přijímačkách stejně je dosažná…
Majroos 31.08.2007 18:06:16
Jestli chceš poradit s tréninkem sprintů, jak na rychlost a na bloky, tak to mám všechno na stránkách kámo. :)
vseosportu 13.10.2007 22:03:08
Prosím foreste mohl bys mi poradil kde by šel nějak kvalitně trénovat volejbal?Potřeboval bych trénovat s někým kdo umí volejbal dobře,jak si trénoval volejbal ty?Za každou radu předem moc děkuji.
Brno/Havířov
forest 13.10.2007 22:51:45
Na gymplu jsem si občas zapinpal v kroužku volejbalu. Ono je to naopak – s čím horšími spoluhráči hraješ, tím líp se to naučíš. Základem je drill o stěnu, tak ti nikdo s tím moc nepomůže.
redd 14.10.2007 22:28:04
Já jsem se ve volejbalu zlepšoval nejrychleji, když sem si pinkal s kámošem jen ve dvou… není potřeba síť, jen míč
Brno/Havířov
forest 08.01.2008 18:51:14
Rokkan: ano
Rokkan 08.01.2008 18:56:35
Joo? A jaký obor?
Uvažuju o Regeneraci a výživě ve sportu. Vím, že uplatnění není bůh ví jaký, ale aspoň by mě to bavilo…
Brno/Havířov
forest 08.01.2008 19:48:52
Animátor sportovních aktivit a technická a informační výchova na PedF (před tím jsem měl, neúspěšně, kombinaci s FI).
Nyní je systém studia na FSpS trošku přehlednější (ale pořád tam je v něčem chaos). Všechny obory na FSpS mají povinný základní modul a dále si jednotlivé obory přibírají specializace (RVS – výživu, masáže, fyzioterapii, atd. TVS – specializaci trenérství na vybranou sportovní disciplínu, management sportu – ekonomické předměty na ESF, ASAK (animátoři = dvojborové učitelství) mají na FSpS jen základní modul a na druhé fakultě pak druhý obor).
Nevýhoda RVS je už zmíněné uplatnění (holt, fyzioterapeuti odcházejí z LF nikoli FSpS), pak dále neexistence ekvivalentu na navazujícím magisterském oboru (to je snad jen v Praze – tuhle informaci mám od kamaráda z RVS, nemusí to být pravda; teoreticky jde přestoupit na magisterské navazující na TVS, ale nevím jak je to v praxi realizovatelné – vím o pár lidech, ale moc jsem se o to nezajímal). Takže ideál je si podat 2 přihlášky (dejme tomu RVS a TVS), stejně přijímačky budeš dělat jen jedny. Když se dostaneš na obojí, tak udělat i zápis na obojí a studovat obojí (i ve specializacích se některé předměty kryjí; zrovna TVS v kombinaci RVS je ideál). Pak na magisterské jít na TVS. Zabalit TVS během bakalářského můžeš kdykoli, když zjistíš, že nestíháš.
Rokkan 09.01.2008 10:14:53
Vyčerpávající info, děkuju!
Na animátora sportovních aktivit jsem taky koukala, ale moc se mi nezamlouvá ta kombinace s pajdou (i když třeba ještě změním názor). Trenérství by se mi taky líbilo, ale bohužel nenabízí to co mě baví nejvíc – kulturistiku a fitness, takže o tomto tolik neuvažuju ( i když bych snesla asi i jiný sport, já snesu všechno kromě sportovních her, který nesnáším). Takže zbývá RVS, to by mě bavilo moc, ale myslím, že machři na regeneraci a výživu studují chemii…
Kombinace TVS a RVS mě nenapadlo, to promyslím…
Ale dost se bojím té gymnastiky, jsem tuhá jako prkno a ty prvky vůbec neumím. Klíčový pro mě bude, jestli seženu někoho, kdo by mě to naučil, pak bud přihlášku dám nebo ne.
Brno/Havířov
forest 09.01.2008 13:34:00
Čau, nevím, kde jsi přišla, že u trenérství není specializace fitness (dále tam je, z hlavy: volejbal, basket, fotbal, SG, plavání, atletika, cyklistika, outdoorové sporty, a kdo víc co ještě) . Jsem ale přesvědčený, že ta specializace na fakultě je.
Gymnastika na přijímačky ještě jde, horší je to během studia se zápočty ze sportovní gymnastika.
Rokkan 10.01.2008 10:27:27
No, já měla pocit, že jsem to tam neviděla, ale možná jsem blbě koukala.. Ještě se podívám.
Zápočty z gymnastiky? Ajaj…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.