Hroznovy cukr (dextroza) a dlouhe behy
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 22.03.2007 21:50:17
(Presunuto z vedlejsi sekce)
Chtel bych se zeptat jestli mate nekdo zkusenost s cucanim (nebo jakymkoliv jinym prijimanim) hroznoveho cukru jako energie pri dlouhych bezich – jak to na vas funguje.
Pro odborniky v oboru vzdelane ci poucene bych mel doplnujici dotaz – o kolik je rychlejsi moznost vyuziti energie organismem (asi jak rychle se dostane cukr do krve) u hroznoveho cukru a treba musli tycinek, bananu, napoje (iontak, cola).
diky za odpovedi.
[quote=milan]Ač naprostý laik,bych si dovolil vyslovit názor,že
využitelnost přijímané energie v čase,zavisí i na míře zatěžování
zažívacího traktu.Určitě je faktorů ovlivňující využitelnost
víc,tento považuji z mých zkušeností za důležitý.S hroznovým cukrem
nemám při bězích zkušenost,jen se osvědčil na dlouhých lyžařských
tůrách.Co se mě naopak skvěle osvědčilo byly tabletky proti
křečím,pomalu se rozpouštějící v ústech.
Doufám,že moje laické názory vyváží (upřesní,doplní,vyvrátí atd.)
odborníci na danou problematiku zde na foru.[/quote]
[quote=Mira.B.]Podle mého je hroznový cukr jeden z nejjednodušších cukrů a vstřebává se téměř okamžitě po podání. Podobné je to třeba i s medem. Osobně s tím ale zkušenost nemám, protože při běhu nic ( kromě pití ) nekonzumuji.[/quote]
[quote=Luckyboy]o vikendu vyzkousim a pak poreferuju jestli bude o cem…[/quote]
NNN 23.03.2007 07:27:49
Při dlouhodobější zátěži bych byl s „tankováním“ jednoduchých cukrů byl opatrný. Lehce se dá rozkolísat hladina inzulínu ( viz stránky Vojtěchovského ) a nastávají výpadky tukového metabolismu se všemi důsledky.
Jecminek.Maselnik 23.03.2007 08:00:03
kolísání cukru v krvi (myšlen pokles), také vyvolává intenzívní pocit hladu, což je rovněž nepříjemné. Byl bych s hroznovým cukrem opatrný.
Mato 23.03.2007 08:06:45
Rozhodne nie. Hroznovy cukor sa vstrebava tazsie ako sacharidy v beznych energetickych napojoch, geloch a tycinkach. Pri zatazi moze sposobovat krce, hnacky… Naviac ako si predstavujes cucanie tabletky pocas behu? To sa asi pri tom nemozes moc namahat, nie? Omnoho lahsie stravitelne su energeticke gely, kde je mix jednoduchych cukov (cisty cukor- stolovy, sacharoza) a zlozenych. Pri dodrziavani spravneho davkovania a pitneho rezimu je to omnoho ucinejsie a bezpecnejsie.
Jecminek.Maselnik 23.03.2007 08:20:29
Mato promin, ale to co píšeš mi příjde jako naprostá ptákovina (bez urážky). Hroznový cukr, glukóza, je nejjednodušší cukr vůbec a všechny ostatní sacharidy se při trávení štěpí na glukózové molekuly. Jak tedy může být jeho vstřebávání těžší, než vstřebávání čehokoli jiného? Problém je právě v tom, že se vstřebává příliš snadno hlavně rychle.
Pha Stodůlky, Rychlebské hory
žula 23.03.2007 09:09:01
technická: jen tak mimochodem nejjednodušší cukr fruktóza (=hroznový cukr)? A nemění se z části při zpracování na lépe využitelnou glukózu?
Mato 23.03.2007 09:15:08
Taky maltodextrin sa vstrebava lahsie a nezposobuje jojo-efekt. Najdi si na internete studie o vstrebavani hroznoveho cukru POCAS zataze. Do vyhladavaca si mozes rovno zadat aj slovicka stomach cramps, diarhaea (zaludocne krce, hnacky)… Uvidis, co dostanes za vysledky. Hroznovy cukor sa pouzival v 50–70 rokoch a vacsina serioznych studii ukazala, ze jeho pouzitie pri tazkej zatazi (rozumej pri vysokkej srdcovej frekvencci a sviznom behu) nie je dobre. Mozno aj tu vedci pisu „ptakoviny“… :)
Mato 23.03.2007 09:27:13
Asi som pouzil nespravne slovicko. Namiesto VSTREBAVANIE som mal pouzit TRAVENIE a VYUZITIE. Glukoza sa skutocne ma vstrebat rychlo, ide vsak o jej zly efekt na zatazeny organizmus. Studie sa tykaju prave ucinku na GI (gastrointestinalny trakt) a urychlenu dehydrataciu, ako aj rychly pokles vykonnosti. Nabuduce budem presnejsi.
Jecminek.Maselnik 23.03.2007 09:38:44
[quote=žula]technická: jen tak mimochodem nejjednodušší cukr fruktóza (=hroznový cukr)? A nemění se z části při zpracování na lépe využitelnou glukózu?[/quote] nene, hroznový cukr je glukóza. Fruktóza je také jednoduchý cukr, ale molekulu má složitější než glukóza.
2Mato: já také nezpochybňuji nevhodnost glukózy při vytrvalostním výkonu, pouze jsem poukázal na zřejmou nepřesnost. Věci, o kterých píšeš, znám.
pug 23.03.2007 10:11:39
Fruktoza není hroznový cukr. Hroznový cukr = (D)(+)glukoza, triviálně dextroza.
K Mato: dopustil jsi se přehmatů: 1) maltodextrin se nikam nevstřebá. Nemůže, je to polymer. Musí se hydrolyzovat na základní jednotky (glukozu) a ty pak projdou.
- Křeče po glukoze. Ano, mohou být. všechno je však otázka dávkování a koncetrace. Pokud ji podáš v roztoku nepřesahující isotonickou koncentraci, nic by se němělo stát. Pokud ji podáš v suché formě, tak jsou křeče jistota. Pokud studuješ prace 30 let staré, tak je naprostá nutnost zjistit, jestli se dále nevyskytují jejich citace. Naštěstí jsme mnohem dál, než v 70-letech
pug 23.03.2007 10:13:42
[quote=Jecminek.Maselnik][quote=žula]technická: jen tak mimochodem nejjednodušší cukr fruktóza (=hroznový cukr)? A nemění se z části při zpracování na lépe využitelnou glukózu?[/quote] nene, hroznový cukr je glukóza. Fruktóza je také jednoduchý cukr, ale molekulu má složitější než glukóza.
2Mato: já také nezpochybňuji nevhodnost glukózy při vytrvalostním výkonu, pouze jsem poukázal na zřejmou nepřesnost. Věci, o kterých píšeš, znám.[/quote] O vzhledu molekul bych odkázal ke středoškolským učebnicím chemie a biologie. Fruktozu bych označil za jednodušší než glukozu. Důležité je hodnotící hledisko, strukturálně však rozhodně.
pug 23.03.2007 10:16:18
Když už jsme u toho, fru i glu mají sumární vzorec obě C6H12O6, fru je ale ketoza, zatimco glu je aldoza.
Brno
rk 23.03.2007 10:20:51
Doporučuji našprtat všechny kapitoly MUDr.Vojtěchovského, ale k tomuto je hlavně kapitola „Diesel, nebo benzín“, část 2, na : http://www.kpo.cz/…ziologie.htm .
Jednoduché cukry ano, jako vyprošťovák těsně před smrtí vyčerpáním, nebo těsně po výkonu. Maltodextrin před a během akce. Výhodou gelů (= hlavně maltodextrin) je jejich doporučené dávkování, které by mělo zabránit, aby se nadbytek uhlovodanů nestačil vstřebat a způsobil trávicí potíže. Osobně se mi osvědčil roztok maltodextrinu, nebo-li potravinářského škrobu rozvařeného ve vodě. Přidám trošičku cukru, aby se to dalo snést v ústech. Pokud je tento blivajs dostatečně řídký, aby se ještě podobal kapalině, nehrozí při popíjení předávkování a potíže s vyhledávání skrytých zákoutí podél trasy. Dávám max 2 kávové lžičky kukuřičného škrobu na 3 deci vody. Je to navíc skoro zadarmo a bez zbytečné chemie. Kupované gely mají další vychytávky, třeba typu taurin, snad oddalující pocit únavy ve svalech, BCAA jako dálší zdroje energie atd. Pravidelné používání však znamená hodně odpadků, 20až70 Kč na hodinu, a to už může být i víc než za boty. Nevýhodou dále může být dehydratace pokud celý gel, působící i jednu hodinu, nezapiju půllitrem vody. To jde při rychlejším běhu dost obtížně.
NNN 23.03.2007 10:53:19
2 rk : Dík za recept. Zkusím místo vody a cukru dát nějaký ovocný „džus“, ať je to i chuťově „konkurenceschopné“ .
Pha Stodůlky, Rychlebské hory
žula 23.03.2007 11:08:06
[quote=pug]Když už jsme u toho, fru i glu mají sumární vzorec obě C6H12O6, fru je ale ketoza, zatimco glu je aldoza.[/quote] Právě tak jsem to myslel když jsem říkal, že fruktóza je jednoduší, že má pentozovou strukturu (byť má 6 C), kdežto glukóza hexozovou Ale to už je asi úplně Off T
Mato 23.03.2007 11:14:09
[quote=pug]Fruktoza není hroznový cukr. Hroznový cukr = (D)(+)glukoza, triviálně dextroza.
K Mato: dopustil jsi se přehmatů: 1) maltodextrin se nikam nevstřebá. Nemůže, je to polymer. Musí se hydrolyzovat na základní jednotky (glukozu) a ty pak projdou.
- Křeče po glukoze. Ano, mohou být. všechno je však otázka dávkování a koncetrace. Pokud ji podáš v roztoku nepřesahující isotonickou koncentraci, nic by se němělo stát. Pokud ji podáš v suché formě, tak jsou křeče jistota. Pokud studuješ prace 30 let staré, tak je naprostá nutnost zjistit, jestli se dále nevyskytují jejich citace. Naštěstí jsme mnohem dál, než v 70-letech[/quote]
Vsak som to hned aj nasledne uznal, este skor, nez si prispel… Nespravne pouzite slovicko VSTREBATELNOST to zapricinilo. Stale vsak povazujem maltodextrin za lepsi vyber a osvedcil sa mi.
pug 23.03.2007 11:15:28
K žula: obě jsou hexozy. To, jestli se zacyklí do 5-ti či 6-ti četného cyklu je dáno polohou ketoskupiny. Příroda obecně miluje šesticykly, takže v tomto směru je fruktoza vlastně „náročnější“. V 5-ti cyklu je vyšší „pnutí“, řečeno použitelně.
hyneek 23.03.2007 13:47:11
[quote=NNN]Při dlouhodobější zátěži bych byl s „tankováním“ jednoduchých cukrů byl opatrný. Lehce se dá rozkolísat hladina inzulínu ( viz stránky Vojtěchovského ) a nastávají výpadky tukového metabolismu se všemi důsledky.[/quote] jj, je to sladké. měla by sis dat vydatný oběd a to bude stačit. tankování průmyslových výrobků mě připadá zbytečné. lepší je dat si banán, jabko nebo pomeranč
Glukopur 21.01.2015 15:13:23
>> Luckyboy, 22. 03. 2007 21:50:17 Lukáši, glukózový cukr se dostane do krve už během dvou minut. Je to velmi rychlý zdroj energie, určitě rychlejší než bílý cukr. Dobře se dá využít právě po zvýšené námaze. Ale právě pro jeho rychlý účinek navozuje potom pocit hladu! Něco víc se dozvíš třeba na stránkách http://www.glukopur.cz
Praha - Vršovice
Chrosel 21.01.2015 18:13:14
>> Glukopur, 21. 01. 2015 15:13:23
Bezva rada Luckyboy tu na ni od roku 2007 jistě netrpělivě čeká.
Jinak na reklamu je lepší obrátit se přímo na redakci.
klarazedni 20.03.2015 15:27:50
Hroznový cukr cucám denně, a nejsem tolik unavená.
Desert 20.03.2015 22:45:01
>> klarazedni, 20. 03. 2015 15:27:50
tak ho necucej a trenuj, budeš unavená ještě méně,
rudo 20.03.2015 23:41:28
>> klarazedni, 20. 03. 2015 15:27:50
odborovy zvaz zubarov ma tvoj portret v zasadacke predsednictva
AdCo 21.03.2015 01:31:39
Možno trochu offtopic ale dobre si pamätám na príhodu s Glukopurom, už hodne starú. Za mojich štúdií v Prahe (1976–81) boli veľmi populárne diaľkové pochody. Praha-Prčice som išiel viackrát, rôzne trasy (50 až 73 km). S kamarátom sme chceli skúsiť niečo dlhšie, objavili sme pochod „Na horu Říp za praotcem Čechem“ zo Suchdola, boli dve varianty 40 a 80 km (tá kratšia len tam, dlhšia aj späť). Tak sme vybrali dlhšiu, kamarát výborný nabušený plavec a lyžiar sa rozhodol, že to skúsime zrýchlene, tak sme to kombinovali beh so zrýchlenou chôdzou. Smerom tam to bolo v pohode aj naspäť tak do 70-teho km. Pamätám, že sme došli do lesa, už sa začalo zmrákať a Gejza (kamarát a spolužiak) naraz prestával komunikovať a sadol si na peň a že koniec, ďalej nemôže. Darmo som ho prehováral, že to je už blízko, jednoducho mu došlo. Potom som si spomenul, že v ľadvinke mám zbalený Glukopur, rozpustil som ho vo vode a dal som mu ho piť. Po pár minútach sa Gejza prebral, pustili sme sa ďalej, postupne ho pil a posledných 5 km som mu ledva stačil, tak ho to prebralo a dodalo energiu, dokonca sme došli do cieľa v prvej trojke. To boli doby, keď o nejakých energetických géloch a iných prípravkoch sme ani nepočuli, ale dalo sa aj bez nich…
rudo 21.03.2015 02:13:33
>> AdCo, 21. 03. 2015 01:31:39
dobra prihoda
kedze Gejza zvadol na 70km a trat bola 80km tak akurat to organizmus zvladol
keby bola dlzka 100km a Gejza zvadnuty sa zacal nalievat Glukopurom uz na 70 km
tak asi niekde medzi 85–90 km by skolaboval a siel by z pochodu v sanitke
himaljsky horolezci mali vo vacku injekcnu flasticku s glukozou ale vedeli ze ju mozu pouzit iba v pripade ze to uz maju do zakladneho tabora max 20 minut (ono je to indivindi)
Inak zostavaju na kopci na vecne veky az kym sa ladovec neroztopi
AdCo 21.03.2015 07:31:32
>> rudo, 21. 03. 2015 02:13:33
takže sme mali šťastie, neviem čo by som s ním robil, mobily vtedy ešte neboli. Keby ten glukopur nepomohol, musel by som ho tam v lese nechať a bežať o pomoc do najbližšej dediny. Inak ako som písal, fyzicky bol na tom lepšie ako ja, vymakané svaly z plávania aj kondička, ale skôr silový typ, nie vytrvalostný v zmysle, že kilá mal voči mne navyše, takže väčšia spotreba energie, preto mu došlo skôr ako mne.
Brno
milan 21.03.2015 07:58:39
>> AdCo, 21. 03. 2015 07:31:32
Pokud na takových dlouhých akcích není pohybový nebo žaludeční problém (neschopnost přijímat tekutiny, potravu) tak je jen otázka několika desítek minut než se tělo znovu nastartuje. Samozřejmostí je mít u sebe nějaké poživatelné zdroje jednodušších cukrů. Do cíle nebo aspoň do civilizace se vždycky dostaneš…
pam65 21.03.2015 08:27:34
Narazil jsem na toto: http://www.namaximum.cz/…tinose-gi32/ Nezkoušel jsem. Ale asi je lepší zavčas a průběžně doplňovat sacharidy s nízkým glykemickým indexem než tam při zhroucení rupnout rychlocukry.
rudo 21.03.2015 08:40:13
>> AdCo, 21. 03. 2015 07:31:32
rychlu cukor je len kratkodobe riesenie s potencialne kritickcymi nasledkami
bolo to treba hned zajedat nejakym chlebom alebo niecim podobnym
pocas 6D ked som pomahal Kourosovi tak riesenie sa predpisovalo chleba natrety arasidovym maslom a medom
aby boli vsetky 3 zlozky energeticke rychle cukry pomale sacharidy a tuky
a tym ze sa to jedlo spolu, ani ten med nemal az tak rychle vstrebavanie a rychlu inzulinovu reakciu
Desert 21.03.2015 20:48:23
v kritickém stavu je to při vyčerpání vždy otázka limitních AA, ve slinivce je glukagon a inzulín tvořen ze stejných zásob AA, povede -li se mi nastartovat vyčerpávající produkci inzulinu, nepovede se již nastartovat syntezu glukagonu,
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.