Prvni dojmy z behani podle TF
Dude 19.03.2009 01:10:37
Predevsim dobry den a diky za to, ze tvorite tyhle skvele stranky (autori i diskuteri) Tak jsem si koupil do nove sezony tepovy merak a vydal jsem se jej otestovat.. Po urceni tepovych zon jsem si prednastavil pasma.. stredne tezke jsem nastavil na 125–153 (moje max tepova je 194) a v nem jsem chtel behat. Jinak nejsem nejaky extra bezec i kdyz beham prakticky od mala, ale vzdy jsem mel behani jako doplnkovy sport. Za minuly rok jsem pred zimou nabehal jenom nejakych 600km za 4mesice a to predevsim diky Nike+, ale u toho mi odesel nozni snimac, coz byl duvod proc jsem presel na ty hodinky (Polar 625X z ebay za super cenu). Zpet k samotnemu behu.. Po zahrati jsem vyrazil.. Tedy vyrazil spis se vyplazil jsem zvykly behat vcelku svizne a pri dodrzovani nastavenych limitu jsem bezel pouze 7–7,5km / h, takze jsem byl ze vsech uplne nejpomalejsi.. Presto jsem vydrzel v tomto tempu bezet zhruba 12km s jednou mensi vlozkou kdy me moje ego na chvili trochu prerostlo a ja jsem si nabehl na svoji normalni rychlost. V tu chvili na me cekalo prvni prekvapeni a to tep, ktery pri svem normalnim tempu mam (rychlost 10–12km/h) a to 175–179.. Tak jsem se pokorne vratil ke svemu puvodnimu planu a na konci me cekalo druhe prekvapeni a to pocit, kdy jsem se vubec necitil unaveny. Mel jsem pocit, ze bych klidne dal jeste jednou tolik, coz byl dramaticky rozdil oproti pocitum z mych predeslych behu. Mam par dotazu k trenovani podle tepu a budovani zakladu aerobni kondice..
- Prvni je v jakem pomeru by clovek mel trenovat behani v aerobni zone s sviznejsimi vybehy. Nebo se vyplati striktne se drzet teto zony a dat tomu mesic dva na zlepseni. Tj. aby bylo videtzvyseni rychlosti pri stejne tepove frekvenci (cilem je co nejlepsi kondice a zlepseni na tratich 10–21km)
- Druhy je ponekud „divny“ :) Zhruba rok a pul jsem delal pomerne intenzivne freediving v nasich podminkach hlavne DYN tj. plavani na nadech na dalku v bazenu. Soucasti treninku jsou i tzv. apnea walk, kdy zadrzite dech a jdete/bezite. Predem varuji, ze je to dost nebezpecne, protoze hrozi ze omdlite a muzete se vazne zranit. Vzhledem k tomu, ze ja uz nejakou zkusenost mam, tak jsem v prubehu tohoto behu zkousel ruzne finty jak si snizit tep..
Pri zadrzeni dechu cca na 10sekund a dlouhem vydechu jsem si takhle dokazal rychle snizit tep az o 8 tepu.. Samozrejme tep zase stoupl, ale obvykle jenom tak o polovinu tepu z puvodniho snizeni. Chtel jsem se zeptat cim to je jestli je to tim, ze telo prejde do anaerobni faze a jestli takove snizovani vlastne neni v pripade, kdy clovek chce budovat kondici kontraproduktivni. No alespon je to originalni dotaz ;)
Predem dekuji
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.