Vaše top 5 svačiny
mavis
14.09.2022 13:24:56
Přidávám prvních 5 tipů na svačinky na které jsem narazil, a které se mě taky nejvíce oslovily.
1) Sušené maso
Sušené maso je skladné a poskytne koncentrovanou dávku energie, bílkovin a vitamínů. Příprava je zdlouhavější, ale rozhodně to stojí za to, můžete snadno nadělat do zásoby.
Tukem co nejméně prorostlé hovězí, např. hovězí pečeni z kýty vložíme asi na hodinu do mrazáku, hlídáme aby přiměřeně ztuhlo, může se vytvořit slabá zmrzlá krusta, lépe se pak krájí. Krájíme ideálně kolmo na vlákna na proužky o tloušťce do 3mm. Marináda se osvědčila oblíbená kombinace Worcestrove a sójové omáčky (50ml od každé na 500g hovězího) s cukrem, sladkou paprikou, pepřem, solí, sušeným, nebo třeným česnekem a cibulí – vše po jedné kávové lžičce. Soli dáváme dle libosti, chuť koření po usušení zintenzivní.
Proužky masa potíráme marinádou a naložíme do uzavíratelné nádoby a nejlépe zatížíme – zajistíme, aby maso, pokud možno nebylo v kontaktu se vzduchem. Necháme stát v lednici 12 hodin.
Následně beef jerky napícháme jako špíz na špejle, nebo jen tak rozmístíme na rošt a umístíme do trouby nahřáte na 80°C. Na dno umístíme plech pro zachycení přebytečné marinády. Sušíme asi 4 hodiny, i méně, dle libosti, někdo má rád čerstvější, pro dlouhodobější skladování je lepší vysušit pořádně(ale nepřehnat, pak se to nedá jíst:)
Další možností je sušit v sušičce na ovoce při teplotě 70°C, sušení trvá asi 6 hodin.
Skladujeme na kratší dobu v zip-lock plastovém pytlíku s absorbérem kyslíku, nebo vakuujeme při sušení do zásoby.
2) Využití hmyzu
Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, které se skládají z množství esenciálních aminokyselin. Můžeme je tedy srovnávat zejména s drůbeží bílkovinou a bílkovinou ryb. Hovězí a vepřovou bílkovinu dokonce v kvalitě dalece předstihují. Další výhodou je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, dále jsou zdrojem vitamínů a minerálů.
Recept na přípravu pečených larev potemníka:
Larvy můžeme krátce péct na pečícím papíře, takto připravené mají zachováno mnoho vitamínů a zdravých tuků, jedná se v podstatě o sušení.
Příprava: Larvy necháme dva dny hladovět a poté můžeme na 1–2 hodiny umístit do nádoby s kari kořením. Takto připravené poté v sítu spaříme několik vteřin ve vroucí vodě a necháme okapat. Následně rozprostřeme na plech a necháme péct dokud nejsou křupavé. Následně sesypeme do nádoby a promísit s trochou soli a chilli/BBQ kořením. Můžeme nasypat do potravinového zip-lock pytlíku a vyrazit na cestu. Velmi rychle zasytí. Vynikající jsou také s bylinkovým dipem a lehkým salátkem.
Hmyz obsahuje přirozeně velký podíl (zdravého) tuku, takže při pečení není třeba tuk přidávat. Chuťově lze přirovnat k pečeným loupaným slunečnicovým semínkům. Jedná se o bohatý zdroj kvalitních bílkovin, obsah bílkovin je asi dvojnásobný například hovězímu. Některé druhy jsou výjimečně kaloricky bohaté a řadí se (larvy R. ferrugineus) k nejvýživnějším potravinám planety.
3) Luštěniny – jak na ně
Klíčená čočka a mungo je vynikající základ salátů, na cestu je ale v této formě nepraktické, snadno se zapaří a dlouho nevydrží. Naklíčené luštěniny ale můžeme usušit, jsou pak ještě chutnější a snadno se skladují. Je to výživná a zdravá svačinka, vždycky nakopnou.
Příprava: Čočku s mungem propereme a nasypeme do mističky, nebo sklenice s vodou, voda by měla sahat asi 1cm nad luštěniny. Necháme asi 4 hodiny odstát v chladu a pak scedíme a znovu propereme. Následně vlhké luštěniny uzavřeme do zavařovací sklenice a při pokojové teplotě necháme jeden až dva dny stát – klíčit. Třikrát i vícekrát za den směs propereme, je vhodné toto dělat s větším množstvím, ať pak máte dlouho do zásoby.
Zatím připravíme koření, na 1 šálek luštěnin použijeme lžíci sušené papriky, špetku cayenského pepře a případně chilli, dvě lžičky lahůdkové droždí, sůl, na kávovou lžičku tamari a olivový olej asi dvě lžíce, dle preferencí, (olej můžeme ovonět třeným česnekem se kterým pořádně promačkáme)
Jakmile začnou vykukovat klíčky, naposledy scedíme a propereme, nasypeme do hlubší mísy, zalijeme přiměřeně olivovým olejem a trochu prosolíme. Pořádně promícháme a přidáme další ingredience, olej slouží k tomu, aby se koření dobře přichytilo, lahůdkové droždí můžeme přidat navíc, pokud to s olejem přeženeme. Dobře promíchané luštěniny umístíme do sušičky asi na 5 hodin, nebo 3 – 4 hodiny do trouby na 70 – 80°C. Hlídáme aby luštěniny byly přiměřeně křupavé.
Sušenou křupavou směsku nasypeme do pytlíku zip-lock, je to nejpohodlnější způsob na cestu.
4) Ovesné placky
Vozit si s sebou ovesnou kaši není nejlepší nápad, můžeme ale připravit suchou obdobu v podobě pečených placiček.
Připravíme si 130 g jemně mletých ovesných vloček nebo mix s obyčejnými, 70g hladké mouky (může být špaldová), 50g másla, 50g strouhaného kokosu, 3 – 4 lžíce medu, půlku čajové lžíce skořice, špetka soli a špetka pravé vanilky.
Směs promícháme, přidáme pár lžiček vody, rozpracujeme ze směsi soudržné těsto a vytvarujeme hrudky, rozplácneme do placiček a pokládáme na pečící papír do trouby rozehřáté na 180°C (podle chuti do směsi můžete přidat slabě rozmixované ořechy a drobné sušené ovoce nebo strouhané jablko, lze experimentovat a recept upravit dle vlastních preferencí:)
Na plech pokládáme s dostatečnými rozestupy, protože placičky se při pečení roztáhnou.
Pečeme cca 10 minut dokud placičky nezezlátnou.
5) Zpracování ořechů (kešu, mandle atd)
Ořechy obsahují spoustu minerálů jako zinek, draslík, hořčík, železo a vápník, také jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, vitamínů B a E a další. Pražení ořechů ale není příliš zdravé, příjemné kořeněné chuti se dá ale dosáhnout i máčením – částečným naklíčením a následným pečením při nízké teplotě.
Máčení údajně také ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů, které pak v trávicím traktu blokují příjem mineralů, (jedná se o přirozenou obranu rostlin proti pojídání).
Příprava:
Syrové ořechy promyjeme ve vlažné vodě a vložíme do misky s několika centimetry prosolené vody. Přikryjeme papírovou nebo látkovou utěrkou a necháme 8–12 hodin nasáknout. Během této doby slanou vodu několikrát vylijeme, ořechy opláchneme a dolijeme novou vodou, zhruba jednou za 3 hodiny.
Doporučovaná doba máčení pro jednotlivé druhy: Kešu – 2 h, Lískové ořechy – 7 h, Pekanové ořechy – 5 h
Vlašské ořechy – 4 h, Mandle – 10 h, Arašídy – 12 h
Po namočení ořechy usušíme v sušičce na ovoce po dobu 12 – 24 hodin a nebo přes noc v troubě nastavené na padesát stupňů. Můžeme sesypat, jemně promastit a promísit s trochou soli a oblíbeným kořením.
Takto připravené dlouho vydrží, je ale vhodné skladovat v neprodyšném pytlíku s absorbérem kyslíku nebo vlhkosti.
Tommy.Caik
17.06.2023 12:12:40
Já jsem si zvykl sušit sýry na kostičky, dobře se to skladuje a žvýká:)
belik2
08.04.2025 16:03:08
>> Tommy.Caik, 17. 06. 2023 12:12:40
Dají se i koupit kousky lyofilizovaných sýrů. Na požvýkání při výkonu dobré zpestření. Nejradši mám těstovinový salát s vajíčky natvrdo a proteinový chléb.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.