Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kuříková vybojovala stříbro na v Karlových Varech, Zimovjanová devátá

Kuříková vybojovala stříbro na v Karlových Varech, Zimovjanová devátá
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 09.09.2024 | přečteno: 90×

České triatlonistky ozdobily prestižní závod Světového poháru v Karlových Varech senzačními výkony! Petra Kuříková vybojovala stříbrnou medaili, Tereza Zimovjanová se i přes nepovedené plavání dostala do elitní desítky a bere 9. místo. Zvítězila Nizozemka Maya Kingmaová.

Už poosmé přivítalo nádherné lázeňské centrum Karlových Varů závod Světového poháru v olympijském triatlonu. Díky výkonům českých reprezentantek se ale tento ročník zařadí k těm nejúspěšnějším!

Po plavecké části o délce 1500 metrů ve volnočasovém areálu Rolava se hned tři dostaly do vedoucí cyklistické skupiny – Petra Kuříková, Dana Přikrylová a Michaela Štěrbová, která ale na velmi náročné kopcovité trati ztrácela a závodním polem postupně propadala. Zimovjanová šla z vody až jako předposlední, ale dostala se do druhého cyklistického balíku, který jezdil na 15.-20. pozici. Na čele přitom fantasticky pracovala Nizozemka Kingmaová s Maďarkou Kropkóovou, které si vypracovaly velký náskok.

Kuříková působila během cyklistiky velmi silně. Na trati, která patří k nejkrásnějším, ale také nejtěžším ve světovém triatlonovém kalendáři se držela na čele své skupiny. Sedmkrát najížděla do strmého stoupání na Zámecký vrch z vedoucí pozice. Ještě lepší výkon pak předvedla v 10km běhu. Na trati vedoucí kolem kolonád i ikonického Vřídla se dotahovala na soupeřky před sebou, v posledním ze čtyř okruhů předstihla i Maďarku a doběhla druhá! Nad její síly byla pouze skvělá Kingmaová, která potvrdila formu z olympijských her, kde byla sedmá.

„Jsem neskutečně šťastná! Tohle jsou chvíle, kvůli kterým sport děláme. Je to droga, která nás žene dál. Ale až do poslední chvíle jsem nemohla polevit, protože jen kousek za mnou běžela Američanka Gina Serenová, takže jsem si to mohla vychutnat až v posledních metrech, které jsem si opravdu užila,“ smála se Kuříková v cíli. „Karlovy Vary jsou každý rok náročné, člověk do toho závodu musí dát všechno a být dobře připraven. Sice jsem moc netušila, jak jsem na tom po plavání, ale věděla jsem, že na kole a v běhu toho mohu hodně dohnat. Navíc jsem v dobré běžecké formě, takže jsem na to vsadila a dala do toho všechno. A vyšlo to!“

Senzačně běžela také Zimovjanová, která se dotáhla na závodnice z první skupiny a cílovou rovinkou před zaplněnou tribunou na Divadelním náměstí proběhla na 9. místě! A to navzdory žaludečním problémům, které ji trápily v posledních dvou dnech před závodem. „Po plavání jsem si říkala, že to bude strašný den a že bych nejradši odstoupila. Ale nesmí se to vzdávat. Na běhu mi to šlo, ani nevím jak. Vůbec nevím, kde se to ve mně vzalo a jak jsem se dostala do desítky, ale jsem strašně ráda, že se to takhle povedlo. Je to můj nejlepší výsledek tady v Karlových Varech,“ usmívala se Zimovjanová.

Na Daně Přikrylové se podepsalo vleklé zranění, kvůli kterému má za sebou tréninkový výpadek v běhu a obsadila 18. místo. Michaela Štěrbová dokončila na 23. místě.

Maya Kingmanová už v Karlových Varech závodila v roce 2020, kdy byla třetí. Teď tu dokázala vyhrát svůj první Světový pohár v životě. A ještě v den svých narozenin! „Miluju to tady. A celý závod jsem si užívala. Líbí se mi město, vyhovuje mi těžká trať, na které jsme si s Mártou Krópkovou pomáhaly, takže pro mě to byl perfektní závod.“

Světový pohár v olympijském triatlonu, Karlovy Vary, 8. září

Ženy: 1. Maya Kingmanová (Niz.) 2:05:23, 2. Petra Kuříková 2:07:43, 3. Gina Serenová (USA) 2:07:51 … 9. Tereza Zimovjanová 2:10:45, 18. Dana Přikrylová 2:14:23, 23. Michaela Štěrbová 2:17:44

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…karlovy_vary

Také letos zazněla v Karlových Varech americká hymna. Po loňském triumfu Morgana Pearsona se letos v závodě mužů radoval z triumfu John Reed. Z pětice českých reprezentantů dosáhl na nejlepší výsledek Tomáš Zikmund, který byl 33.

Nejlépe si v plavecké části (1500 m) ve volnočasovém areálu Rolava vedl Tomáš Zikmund, který vbíhal do depa jako jedenáctý, bohužel se mu ale nepodařilo zachytit vedoucí skupinu, a tak jezdil ve druhém cyklistickém balíku. Spolu s ním se do něho dostal i David Martin, který pak ovšem propadl do třetí skupiny. Ve čtvrté jezdili Filip Tlamka s Šimonem Michálkem. Filip Michálek se od startu závodu trápil a v úvodu cyklistické části odstoupil.

Zikmundově skupině se pak podařilo dostihnout vedoucí balík a do druhého depa na diváky obsypaném Divadelním náměstí tak přijel ve 23členné skupině s možností bojovat o skvělé umístění. V běhu mu ale došly síly, a tak závodním polem pomalu propadal a dokončil na 33. místě.

„Ke konci plavání jsem ztratil tu vedoucí skupinku. Viděl jsem, že mi chybí kousek, ale nestihl jsem ji. To mě mrzí, protože pak mě to stálo víc a víc sil, abychom na kole stáhli skupinu před námi. Myslím, že na kole jsem jezdil dobře. Ale poslední tři čtyři týdny pro mě byly těžší z osobních důvodů, což se podepsalo na běhu, kde mi chyběla síla. Běžel jsem si svoje tempo a víc jsem tomu bohužel nemohl dát,“ řekl Zikmund.

David Martin neudržel na náročné cyklistické trati (40 km) se sedmi stoupáními na Zámecký vrch druhý cyklistický balík a do depa dojel jako čtyřicátý. Cílem pak proběhl na 41. příčce. Běžecká část pak vyšla Filipu Tlamkovi, který sice sesedal z kola jako 43., v konečném pořadí mu ale patří 38. místo. Křest ohněm prožil junior Šimon Michálek, který jezdil ve skupině spolu s Tlamkou, v průběhu běžecké části ale odstoupil kvůli žaludečním problémům.

První místo vybojoval Američan John Reed, který dojel do depa ve vedoucí skupině, ze které postupně dokázal dostihnout Španěla Viňuela Gonzaleze, který skončil třetí, i utéct druhému Casperu Stornesovi z Norska. „Je to nádherné místo a nádherná trať, i když je velmi náročná. Ale celé to bylo skvělé a nesmírně jsem si to užil. A jsem rád, že se mi podařilo znovu získat karlovarské vítězství pro Spojené státy americké,“ usmíval se Reed, pro kterého je to vůbec první vítězství v sérii Světového poháru.

Světový pohár v olympijském triatlonu, Karlovy Vary, 8. září

Muži: 1. John Reed (USA) 1:54:24, 2. Casper Stornes (Nor.) 1:54:33, 3. Kevin Tarek Viñuela Gonzalez (Špan.) 1:54:49 … 33. Tomáš Zikmund 2:01:04, 38. Filip Tlamka 2:03:29, 41. David Martin 2:06:39, Filip Michálek a Šimon Michálek nedokončili

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…_vary/634896

Posledním závodem Českého poháru byl o den dříve CITY TRIATHLON Karlovy Vary, jehož vítězi se stali Radim Grebík a Tereza Svobodová. Svůj první triatlon si užila tenistka Barbora Strýcová, která se postavila na start přesně čtyři měsíce po porodu.

Nádherné centrum Karlových Varů opět ovládl triatlon. Domácí špička bojovala v ikonických místech lázeňského města o body do Českého poháru v rámci věkových kategorií, na startu ale byly také stovky rekreačních sportovců při závodu Age Groups.

Nejrychlejším mužem závodu byl Radim Grebík. Po plavecké části (750 m) ve volnočasovém areálu Rolava zamířil na kole (20 km) do lázeňského centra se skupinou dalších favoritů. Na běhu (5 km) si ovšem rychle vypracoval náskok a na Divadelním náměstí proběhl pod velkou cílovou branou v čase 1:01:00. Druhé místo obsadil Jan Odehnal, který ztratil minutu a třináct vteřin. Třetí byl David Korous.

„Vary jsou pro mě něco srdcového a užil jsem si to na sto procent,“ řekl Grebík, který se letos vrátil k triatlonu po pauze, během které se věnoval primárně práci strojvedoucího. „Letos jsem se zaměřil na Český pohár, ale v příští sezoně bych rád opět více závodil v zahraničí.“

Mezi ženami potvrdila výbornou formu z této sezony Tereza Svobodová. Celková vítězka Českého poháru, která šla z vody až na šestém místě se ztrátou necelé minuty na nejrychlejší plavkyně. Už na kole ale patřila k nejrychlejším, na běžecké trati vedoucí po malebné stezce podél říčky Teplé už byla jednoznačně nejlepší a po modrém cílovém koberci proběhla s náskokem přibližně dvou minut na druhou Adrianu Horňovou a třetí Terezu Mázlovou.

„Bylo to úžasné! Ty tratě, divácká kulisa i to, jak pořadatelé připravili zázemí s depem a tribunou,“ usmívala se Svobodová. „Týden před závodem jsem jela střední triatlon, takže dnes jsem závodila bez očekávání. Ale dopadlo to skvěle! Plavání sice nic moc, s tím spokojená nejsem. Tak jsem to musela zachránit během.“

O české tituly závodili v Karlových Varech junioři. Vybojovali je Robert Němec s Vandou Křížkovou. „Jsem velmi spokojená. Poprvé jsem si zvedla cílovou pásku a titul je pro mě velký úspěch,“ usmívala se Křížková. „Mám nesmírnou radost, největší úspěch v kariéře. Přitom jsem tím docela překvapený, protože jsem se v posledních týdnech necítil nejlépe,“ řekl Němec.

Jednou z hlavních hvězd dnešního závodu byla tenistka Barbora Strýcová. Pro semifinalistku Wimbledonu to byla první triatlonová zkušenost v životě. A odhodlala se k ní jen čtyři měsíce po porodu! Skvěle tím naplnila letošní komunikační kampaň závodu, která vyzdvihla amatérské triatlonisty do rolí superhrdinů, protože zvládají fyzicky i časově velmi náročný trénink kombinovat se svými pracovními a rodinnými povinnostmi.

„Jsem přesně čtyři měsíce po porodu, takže jsem se hrozně bála, že nebudu připravená. Nebylo to úplně podle mých představ, ale zvládla jsem to. Přitom já jsem člověk, který když není nachystaný, tak je nervózní. Ale bylo to fajn. Obdivuju lidi, kteří musejí chodit do práce a tohle dělají jako zábavu. Klobouk dolů před nimi. Tohle je největší dřina,“ řekla v cíli. „Při plavání jsem si říkala, že to je dobré a nějak to uplavu. Po pár stovkách metrů mi to ale začalo připadat nějak dlouhé. Tak jsem zatnula zuby a plavala si svoje tempo. Na cyklistice jsou ty zdejší kopce hrozně těžké. A největší krizi jsem měla první kilometr běhu, kdy mě rafla lýtka a trvalo mi, než se jsem rozběhla. Bylo to bolavé. Ale triatlon se mi líbí moc. Třeba se tomu do budoucna věnovat budu, jen si dám momentálně delší pauzu,“ dodala se smíchem.

Závodní program odstartoval v Karlových Varech už v pátek, kdy se konal Český pohár žáků. V sobotu dopoledne na něj navázal Geis Baby Duatlon pro nejmenší děti. V neděli pak závody vyvrcholí Světovým pohárem v olympijském triatlonu, při kterých bude na startu devět českých reprezentantů. Ženy půjdou na start v 10 hodin (ČT Sport), muži v 15 hodin (ČT 2).

CITY TRIATHLON Karlovy Vary, Age Groups, 7. září

Muži: 1. Radim Grebík 1:01:00, 2. Jan Odehnal 1:02:13, 3. David Korous 1:02:44

Ženy: 1. Tereza Svobodová 1:12:29, 2. Adriana Horňová 1:14:17, 3. Tereza Mázlová 1:14:41

Kompletní výsledky najdete zde: https://my.raceresult.com/303840/results

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 09.09.2024 10:22:16

České triatlonistky ozdobily prestižní závod Světového poháru v Karlových Varech senzačními výkony! Petra Kuříková vybojovala stříbrnou medaili, Tereza Zimovjanová se i přes nepovedené plavání dostala do elitní desítky a bere 9. místo. Zvítězila Nizozemka Maya Kingmaová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.