Co vaříte?
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 03.02.2007 11:25:44
Napadlo mě, že by nebylo špatné podělit se občas s ostatními o nějaký ten receptík na oblíbený pokrm, ať zdravý, vhodný pro sportovce, či méně zdravý, ale o to snad chutnější. Mohli by to být jak generacemi osvědčené rodinné recepty, tak i osvěčené recepty převzaté z různých kuchařek.
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 03.02.2007 16:49:26
no presny recept tu na nic asi neposkytnu :) spis takove doporuceni, protoze se mi malokdy stane ze uvarim stejnou vec stejnym zpusobem.
zaklad meho jidelnicku tvori ryze (neloupana nebo pololoupana, po tom co sem ji zkusil tak na loupanou uz nemam skoro chut), testoviny, min brambory, kuskus a lusteniny.
ryzi delam vetsinou jako „salat“ :), cili ji uvarim kopu a do toho nacpu co je zrovna po ruce – kukurice, syr, soja, tunak, zelenina
testoviny obvykle s omackou – bud rajcatovou – rovnou s rajcat v lete a nebo z protlaku kdyz je nejhur tak z kecupu, a do toho spoustu cibule a papriky a klasicky bazalku, trochu oregana; nebo kari; obcas chilli
brambory hlavne jako prilohu, i kdyz zapecene nejsou spatne s cimkoliv, stejne jako testoviny.
kuskus delam bud jenom se zeleninovou smesi a nebo udelam masovou smes s omackou a k tomu kuskus se zeleninou.
tak treba jsem nekoho inspiroval k pokusniceni.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 03.02.2007 18:14:17
Nevím, jestli oblíbený, ale určitě nejčastěji vařený jsou u mě špagety. Pokaždý si na ně koupím jinou směs, někdy je soplním klobásou (taky vždycky jinou)… A pak je taky dobrý sójový maso, když ho někdo umí udělat… To se budu muset naučit :)
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 08.02.2007 11:38:31
[quote=Oslík]Nevím, jestli oblíbený, ale určitě nejčastěji vařený jsou u mě špagety. Pokaždý si na ně koupím jinou směs, někdy je soplním klobásou (taky vždycky jinou)… A pak je taky dobrý sójový maso, když ho někdo umí udělat… To se budu muset naučit :)[/quote] Sójové maso se prodává ve formě kuliček, nebo nugátů. Ty se chvilku nechají povařit v osolené vodě, poté se z nich přebytečná voda vymačká a dál se to upravuje jako klasické maso. Dá se to obalovat a smažit jako řízky, dobrý je z toho i guláš. Já mám ze sójového masa nejraději takový pikantní salát. Čínské zelí se poseká na nudličky, přidá se cibule na kostičky, sklenička sterilované zeleniny (kunovjanka, aj.), nastrouhaná mrkev (syrová), a balíček vařeného sójového masa. Vše se promíchá. Nakonec se to ochutí vorčestrem a kečupem. Není to můj vynález, ale je uveden na obalu jednoho druhu sójového masa pod názvem salát Orient.
Brno
milan 08.02.2007 11:51:36
Vařené koleno,tlačenka,kuřecí křídla.
pug 08.02.2007 11:53:02
Rýže, těstoviny, mungo, cizrna, čočka, sojové boby, čaj, kuskus, krávu, prase, rybu, tvaroh ve velkym, RAJČATA!, zelí, ovesné vločky, cornflakes. Drůbež převážně jen z otcovského dvora, protože naposled viděné zjištěné hladiny estrogenů a antibiotik v drůbežím „superhypermase“ mne jen utvrdily vtom, že nechci svá vlastní prsa. S kupovanou drůbeží tedy nakládám opatrně. Nelibé mručení endokrinologů směrem ke kuřecímu a množící se případy zbytnění prsní žlázy u dospívajících chlapců mne v tom jen utvrzují.
Plzeň
Maty 08.02.2007 11:54:14
Já jsem v poslední době hodně ulítlej na ovesný vločky (hlavně snídaně a svačina). Dělám si z nich takový jednoduchý müsli. Opražím je na troše oleje se slunečnicovými semínky a cukrem (ten musí trochu zkaramelizovat). Nakonec k tomu přidám kokos. Je to moc dobrý a jednoduchý. Nebo miluju tuňákovou pomazánku – prostě plechovka tuňáka v oleji, krabička nějakýho dobrýho mazlavýho sýra, trocha másla, cibule – všechno se to hodí do robota – no a potom už se to může různě dochucovat. Nebo takový klasický vekový chlebíčky namazaný máslem (tady doporučuju perlu atd.) navrch pěkně rajčátka a balkánský sýr – to je mňmka. No jsou to takový jednoduchý recepty, ale udělal jsem si před obědem chutě.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 08.02.2007 12:04:21
[quote=milan]Vařené koleno,tlačenka,kuřecí křídla.[/quote] No, já jsem také masorád a výše zmiňované a i jiné druhy masa mám na talíři rozhodně častěji než tu sóju, to já jen že o ní Oslík začal. Nicméně na občasné spestření jídelníčku je docela dobrá.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 08.02.2007 12:20:34
[quote=Maty]Já jsem v poslední době hodně ulítlej na ovesný vločky (hlavně snídaně a svačina). Dělám si z nich takový jednoduchý müsli. Opražím je na troše oleje se slunečnicovými semínky a cukrem (ten musí trochu zkaramelizovat). Nakonec k tomu přidám kokos. Je to moc dobrý a jednoduchý. Nebo miluju tuňákovou pomazánku – prostě plechovka tuňáka v oleji, krabička nějakýho dobrýho mazlavýho sýra, trocha másla, cibule – všechno se to hodí do robota – no a potom už se to může různě dochucovat. Nebo takový klasický vekový chlebíčky namazaný máslem (tady doporučuju perlu atd.) navrch pěkně rajčátka a balkánský sýr – to je mňmka. No jsou to takový jednoduchý recepty, ale udělal jsem si před obědem chutě.[/quote] Nějak se to tady před tím obědem rozjelo.:D Já snídám většinou také ovesné vločky. Namáčím si je večer do mléka a přidávám do toho sušené švestky, rozinky, ořechy, křížaly, nebo meruňky. Ráno to opatrně přihřeji na plotně tak, aby to pěkně zhoustlo. Nakonec přidám lžíci medu a jogurt. Chutná mi také variace bez jogurtu a mléka, kdy se ovoce, ať sušené či čerstvé, klidně i několik druhů povaří v troše vody. Pak se přidají horkou vodou spařené vločky a chvilku se to povaří. Možno ochutit medem, skořicovým cukrem, atd.
Devce 08.02.2007 12:56:51
Hovezi gulas, krupica, peceny kure a belese… Beleše jsou placky z kynutyho testa opeceny primo na plotynce a potreny sadlem, nato povidla a posypany makem s cukrem a pokapany maslem:)
Plzeň
Maty 08.02.2007 18:37:09
Tak když jste na ty jednoduchý omáčky na těstoviny, tak zkuste tohle: v krámu se prodává masová konzerva FAVORIT – je to nějaká ostřejší směs všelijakého masa a zeleniny (složení si raději nečtu). Je to výborný základ pro jednoduchou omáčku na těstoviny – prostě tu konzervu v hrnci trochu prohřejete a rozhňahňáte a potom přidáte hodně kečupu – podle toho jaký má kdo rád. Výsledek je super. Zkuste nebudete litovat.
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 08.02.2007 20:34:21
[quote=Maty]v krámu se prodává masová konzerva FAVORIT[/quote] no nevim kazit testoviny takovym fujtajblem :), to uz je lepsi nakrajet spoustu cibule, rajcat a papriky a udelat kecupovou omacku na testoviny z toho nez z „masa“ neidentifikovatelneho puvodu. ale kazdemu podle chuti
pecjan 09.02.2007 12:06:53
[quote=pug]Drůbež převážně jen z otcovského dvora, protože naposled viděné zjištěné hladiny estrogenů a antibiotik v drůbežím „superhypermase“ mne jen utvrdily vtom, že nechci svá vlastní prsa. S kupovanou drůbeží tedy nakládám opatrně.[/quote] To bych asi měla zvýšit spotřebu kuřecího…:-D
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 11.02.2007 17:05:28
Pro všechny zájemce o vaření : http://www.apetitonline.cz/ http://www.vareni.cz/ Najdete tu nepřeberné množství receptů, národních kuchyní, vyhledávání receptů podle ingrediencí, apod.
Pavlína 11.02.2007 21:49:10
Sláva! Konečně se na tomto fóru vyskytla kulinářská duše. Apetit je skvělý a nutno říci, že velká většina uvedených receptů, které jsem vyzkoušela, jsou potěšením pro chuťové pohárky.
Můj příspěvek pro milovníky špaget:
Suroviny: Špagety, nejlépe „supertenký“ model capellini (prodává např. Hypernova od značky CHICI) Česnek Kousek feferonky, chili paprička, v nejhorším práškové chili Olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu Parmezán (používám český sýr Gran Moravia) – nelze nahradit jiným typem sýra
Špagety uvaříme al dente „na zoubek“ Česnek nakrájejte na plátky, osmahněte do růžova v oleji a vyndejte. Do horkého oleje přidejte papričku a chvilku prohřejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i piniové oříšky nebo sušená rajčata nebo černé olivy bez pecek nebo sušené bylinky (tymián, bazalku). Pozor ať to nepřípálíte, je to pak hořké. Olejem rozhodně nemusíte šetřit. Má ho být tolik, aby obalil špagety a na to se pak nalepí strouhaný parmezán. Špagety polijte teplým olejem s papričkou, posypte hromadou strouhaného sýra a o něco menší hromadou česnekových chipsů. Navrch doporučuji pár lístků čerstvé bazalky.
Dobrou chuť. :P
PS: Expresní příprava! Napište jak vám to chutnalo.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 16.02.2007 19:54:04
[quote=Pavlína]Sláva! Konečně se na tomto fóru vyskytla kulinářská duše. Apetit je skvělý a nutno říci, že velká většina uvedených receptů, které jsem vyzkoušela, jsou potěšením pro chuťové pohárky.
Můj příspěvek pro milovníky špaget:
Suroviny: Špagety, nejlépe „supertenký“ model capellini (prodává např. Hypernova od značky CHICI) Česnek Kousek feferonky, chili paprička, v nejhorším práškové chili Olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu Parmezán (používám český sýr Gran Moravia) – nelze nahradit jiným typem sýra
Špagety uvaříme al dente „na zoubek“ Česnek nakrájejte na plátky, osmahněte do růžova v oleji a vyndejte. Do horkého oleje přidejte papričku a chvilku prohřejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i piniové oříšky nebo sušená rajčata nebo černé olivy bez pecek nebo sušené bylinky (tymián, bazalku). Pozor ať to nepřípálíte, je to pak hořké. Olejem rozhodně nemusíte šetřit. Má ho být tolik, aby obalil špagety a na to se pak nalepí strouhaný parmezán. Špagety polijte teplým olejem s papričkou, posypte hromadou strouhaného sýra a o něco menší hromadou česnekových chipsů. Navrch doporučuji pár lístků čerstvé bazalky.
Dobrou chuť. :P
PS: Expresní příprava! Napište jak vám to chutnalo.[/quote] Teprve dnes jsem se dostal k tomu, abych recept vyzkoušel. Ale výsledek stál za to. Dal jsem si ten čas a navštívil Tesco za účelem nákupu pravého italského parmezánu, špaget CHICI a řeckého panenského olivového oleje. Bylo to vynikající a za 10 minut hotové. Manželce to také velice chutnalo, mám u ní bod a recept hned zařadila mezi vyzkoušené a osvědčené, se kterými se do budoucna počítá.:) Za recept díky, a kdyby byl zase nějaký další, s radostí otestuji.
Pavlína 21.02.2007 18:09:29
Děkuju za poklonu. Už jsem si začínala myslet, že to nikdo neuvaří.
Recept na tento víkend: BOUBÍNSKÉ KUŘE
Marináda na maso: Celý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec rozemelte v mlýnku nebo roztlučte. Přidejte k tomu ocet a olej.
Maso (kuřecí nebo krůtí řízky) nasolte, protáhněte marinádou a nechte naložené v lednici (alespoň 24h)
Maso vyjměte z marinády, zprudka osmažte, pak přidejte zbytek marinády, podlévejte vodou nebo vývarem a duste do měkka. Pak přidejte zakysanou smetanu a dokončete omáčku (většinou je potřeba zahustit troškou mouky). Podle chuti přidejte sůl, ocet,…
Je to pikantní omáčka „na divoko“. Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky nebo vařené brambory.
Dobrou chuť! :P
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 22.02.2007 10:19:40
No, určitě to vyzkouším a dám vědět, jak to chutnalo. Čte se to moc pěkně.
Valašské Meziříčí
Tečko 28.02.2007 15:17:24
Pavlína psala: Děkuju za poklonu. Už jsem si začínala myslet, že to nikdo neuvaří.
Nedalo mi to, vyzkoušel jsem tvůj recept na špagety a dal si záležet, aby tam bylo to co má. A musím říct, že byly úúúúúúžasnééééééé !!! Děcka se olizovala až za ušima. K tomu jsme si udělali Haši z kuřecích prsíček a nemělo to chybu. Tímto bych Ti chtěl Pavli poděkovat za kulinářský požitek.
Pavlína 28.02.2007 19:08:52
Děkuju i Tobě, Tečko. Dělá mi radost, že vám všem chutná. A protože fakt vaříte, recept tohoto týdne je sladká odměna. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a úspěch zaručený.
Kuličky z bílé čokolády
- pánové, zkuste to, zaručuji vám úspěch!
Suroviny: 200 g bílé čokolády 120 ml vaječného koňaku (snad by šel nahradit i jiným krémovým chuťově výrazným likérem, ale pozor na příliš řídké nápoje, těsto by neztuhlo) 50 g másla 120 g kokosové moučky (strouhaného kokosu, pokud možno jemně)
- kokos na obalení (používám hrubý)
Ve vodní lázni nebo nad párou v kastrůlku rozehřejte čokoládu. Přidejte máslo, vaječný koňak a všechen kokos. Hmotu nechte vychladit (já ji po vystydnutí dávám do lednice, kde krásně ztuhne. Nemáte-li čas, použijte na chvilku mrazák). Těsto můžete klidně nechat v lednici i delší dobu, nic se mu nestane. Ze studené hmoty vyválejte v dlaních kuličky (namáčejte si ruce ve studené vodě, potom se vám nebude těsto lepit) a obalujte je v hrubém kokosu.
Za chvilku máte hotovo.
Dobrou chuť přeje Pavlína :P
Praha|Dresden
dees 01.03.2007 12:23:25
Pokud se tu najdou milovnici kalorickych bomb, tak to muzu urcite prispet.
Do remosky: vymazat sadlem, pak prijde vrstva osolenych opeprenych kurecich rizku, poklademe anglickou slaninou, vrstvou na kolecka nakrajenych varenych vajec a zakryjeme majolkou, peceme, dokud neni maso mekke (cca 40 min), pred dokoncenim posypeme struohanym eidamem a nechame ho rozpustit. S bramborama je to mooc dobry, ac kurecimu prilis neholduji, v tehle forme mi opravdu chutna.
Jinak jsem omackova, z masa skoro vyhradne veprove a hovezi, vnitrnosti ja taky rada, ale maso jim vetsinou jen 1 denne. K snidani cornflakes s mlekem v 90%. A zboznuju syry.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 01.03.2007 15:06:30
[quote=Pavlína]Děkuju za poklonu. Už jsem si začínala myslet, že to nikdo neuvaří.
Recept na tento víkend: BOUBÍNSKÉ KUŘE
Marináda na maso: Celý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec rozemelte v mlýnku nebo roztlučte. Přidejte k tomu ocet a olej.
Maso (kuřecí nebo krůtí řízky) nasolte, protáhněte marinádou a nechte naložené v lednici (alespoň 24h)
Maso vyjměte z marinády, zprudka osmažte, pak přidejte zbytek marinády, podlévejte vodou nebo vývarem a duste do měkka. Pak přidejte zakysanou smetanu a dokončete omáčku (většinou je potřeba zahustit troškou mouky). Podle chuti přidejte sůl, ocet,…
Je to pikantní omáčka „na divoko“. Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky nebo vařené brambory.
Dobrou chuť! :P[/quote] Tak jsem to také vyzkoušel a opět výborné. Kam vy na ty recepty lidi chodíte?:)
Pavlína 04.03.2007 19:04:43
Nechodíme, anóbrž rádi vaříme! A protože máme i přátele, kteří jsou přáteli dobrého jídla a pití, občas nějaký ten recept přiletí. Já také ráda prostuduji kdejakou „pravěkou“ kuchařku a hledám tam inspiraci. Recept na příští týden pošlu v pondělí. Chceš rajskou omáčku (s fintou po babičce) nebo francouzský cibulový koláč (podává se s hovězím vývarem)? :P
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 04.03.2007 19:43:45
[quote=Pavlína]Nechodíme, anóbrž rádi vaříme! A protože máme i přátele, kteří jsou přáteli dobrého jídla a pití, občas nějaký ten recept přiletí. Já také ráda prostuduji kdejakou „pravěkou“ kuchařku a hledám tam inspiraci. Recept na příští týden pošlu v pondělí. Chceš rajskou omáčku (s fintou po babičce) nebo francouzský cibulový koláč (podává se s hovězím vývarem)? :P[/quote] Pokud bych si mohl vybrat, tak ten francouzský cibulový koláč. A recept na rajskou příště.:) Předem díky.
Pavlína 06.03.2007 08:46:46
Vidím, že moje sladké kuličky nikoho nenadchly. Máte raději slané věci???
Slaný cibulový koláč
- tento koláč se podává jako hlavní jídlo, jí se teplý, doplněný silným čistým hovězím bujónem a orosenou sklenkou studeného bílého vína
Příprava tohoto koláče je velmi jednoduchá a nespatřuji v ní žádné kuchařské záludnosti. Množství popsané v receptu je určeno na kulatou koláčovou formu (většinou mívají průměr cca 28 – 30 cm)
Těsto: 120 g rozměklého másla (prosím, nenahrazujte jinými tuky) 250 g hladké mouky 4 – 5 lžic studené vody špetka soli
Náplň: 750 g cibule 0,125 – 0,150 litru šlehačky 1–2 kávové lžičky mouky 2 žloutky máslo, sůl, pepř
V míse promícháme mouku s máslem, až se spojí do žmolků (jako když děláme žmolenku na koláč, já to dělám rukama). Pak přidáme osolenou vodu a propracujeme těsto. Když se přestane lepit na prsty, dáme ho odpočinout. Mezitím si uděláme náplň. Na másle dozlatova osmažíme drobně pokrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a zalijeme šlehačkou a necháme vychladit. Do vychladlé směsi vmícháme žloutky, pepř a sůl. Odpočaté těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou formu. Musí být pokryté i boky formy. Dno hustě propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a pečeme asi 30 min. v dobře vyhřáté troubě. Koláč je hotový, když povrch náplně zhnědne a jakoby zesklovatí.
Dobrou chuť :P
Rosťa Ostravak 09.03.2007 15:06:32
Moje oblíbené dietní jídlo : kvalitní těstoviny udělané tak akorát na skus. K tomu omáčka z čerstvých oloupaných rajčat (z konzervy to není ono – to je ideální na průjem), papriky, cibule, rajčat. protlaku, sůl, bazalka, red hot chili peppers a to je potom mňamka. Taky jsem zkusil dát do omáčky osmahnuté kuřecí nakrájené prsíčka a místo těstovin rýži. A to potom bylo very good pro mě. :cool: :cool: :cool: .
Manětín
Kydy 30.03.2007 23:32:12
Výborný web s nepřeberným množstvím receptům je www.labuznik.com (je česky). Nevím proč, ale tenhle recept mě padlunl do oka:
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
čím to asi bude…:-)) Ale tahle metoda mi pomáhá hubnout…
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 04.05.2007 20:14:07
[quote=Pavlína]Vidím, že moje sladké kuličky nikoho nenadchly. Máte raději slané věci???
Slaný cibulový koláč
- tento koláč se podává jako hlavní jídlo, jí se teplý, doplněný silným čistým hovězím bujónem a orosenou sklenkou studeného bílého vína
Příprava tohoto koláče je velmi jednoduchá a nespatřuji v ní žádné kuchařské záludnosti. Množství popsané v receptu je určeno na kulatou koláčovou formu (většinou mívají průměr cca 28 – 30 cm)
Těsto: 120 g rozměklého másla (prosím, nenahrazujte jinými tuky) 250 g hladké mouky 4 – 5 lžic studené vody špetka soli
Náplň: 750 g cibule 0,125 – 0,150 litru šlehačky 1–2 kávové lžičky mouky 2 žloutky máslo, sůl, pepř
V míse promícháme mouku s máslem, až se spojí do žmolků (jako když děláme žmolenku na koláč, já to dělám rukama). Pak přidáme osolenou vodu a propracujeme těsto. Když se přestane lepit na prsty, dáme ho odpočinout. Mezitím si uděláme náplň. Na másle dozlatova osmažíme drobně pokrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a zalijeme šlehačkou a necháme vychladit. Do vychladlé směsi vmícháme žloutky, pepř a sůl. Odpočaté těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou formu. Musí být pokryté i boky formy. Dno hustě propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a pečeme asi 30 min. v dobře vyhřáté troubě. Koláč je hotový, když povrch náplně zhnědne a jakoby zesklovatí.
Dobrou chuť :P[/quote] Omlouvám se, že jsem nechal na odpověď tak dlouho čekat, ale teprve dnes jsem se dostal k tomu, abych ten recept vyzkoušel. Opět vynikající!!! No jestli vaříš stále tak chutné pokrmy, tak jsi snad kouzelnice! Akorát bych se zeptal na ten bujón: jedná se opravdu pouze o klasický vývar, nebo je to obohaceno o nějakou zeleninu a nudle?
Pavlína 05.05.2007 21:59:03
Ahoj, už jsem ani nedoufala, že to někdo uvaří. Díky za pochvalu. A teď k Tvému dotazu: ke koláči podávám nejčastěji consomee s troškou kvalitního chery. Omlouvám se za pozdní odpověď, byla jsem pracovně odtržena od možnosti odpovídat. Recept na tuhle dobrotu tedy pošlu během víkendu.
Těším se na další vaření P.
pavla 12.05.2007 18:30:44
[quote=Devce]Hovezi gulas, krupica, peceny kure a belese… Beleše jsou placky z kynutyho testa opeceny primo na plotynce a potreny sadlem, nato povidla a posypany makem s cukrem a pokapany maslem:)[/quote] Nejsi z moravského slovácka? tam tomu říkají bálešky..a je to mňam
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.